Йордановден в Симитли - младежи бяха благословени, хванаха кръста

Снимка: Община Симитли

18 ергени, начело с кмета… най-дейните младежи и млади мъже се събраха в реката, за да се борят за кръста. Никой на никой не отстъпва. Борбата е честна и мъжка. Даже и на кмета не отстъпиха. Светинята улови 29-годишния Стоян Димов.

„Не мога да кажа на момчетата нищо, без да съм там и аз. Не мога да кажа скачайте, Йордановден е, а аз да съм на брега, сух и да гледа. Сърце не ми дава“, казва кмета и уточнява, че така е с всички. Така е с празника и на Йордановден, и на Сурва, и на младежкия събор… така е и в доброволните дела за ремонт на детската градина, за облагородяване в парка… ей така, стил на живот и работа са си установили в евросело Черниче.

За втора поредна година в Черниче правят празник… като да ги нарисуваш. Миналата година всички смелчаци в йордановските води бяха с тениски „Аз обичам Черниче“, тази година в народни носии. А празника озвучиха родопски гайди. Специално ги поканили майсторите на музиката от далече за Богоявленския ритуал.

За втора поредна година ще има и дарителство. Късметлията ще почука на всяка врата, във всяка къща в Черниче, а с даровете ще направят нещо потребно за селото. Със събраните пари от хората, че са целунали Богоявленския кръст миналата година, около 2 000 лева, дейните млади мъже направиха две спирки в Черниче. Иначе спирки там просто е нямало. Сега – още не са решили за какво ще са народните дарове.

И ако за някои е странно, че кмет влиза в ледените води за кръста на Йордановден, не го прави от суета. Повече от десетина години влиза в реката. И два пъти е вадил Светинята от йордановските води. Още тинейджър е бил кмета, когато е бил големия късметлия на Йордановден. Винаги си е пожелавал здраве. никога не си е и помислял, че кмет ще става, камо ли да си го е пожелавал… „ Как да не вляза и сега във водите на Йордановден? Тези момчета в реката са постоянно до мен. С какво и да се захвана, подкрепят ме. Каквото ми кажат, правим го с общи усилия. Всички сме ергени, цялата група в реката. Много от тях обаче обещаха, че откакто направихме ремонта на детската градина, ще положат усилия и деца повече да има в селото ни“, смее се кмета и с кеф разказва за живота в Черниче и единството на младите хора в евроселото.

За шести път Мирослав Синтюков извади кръста от ледените води в Полена. Петима мъже се потопиха в ледените води на река Сушичка. Много жители и гости на Полена присъстваха на големия празник. Няма случай досега Мирослав да е нагазил в ледените води на Йордановден и да не е извадил богоявленската светиня. Така е от 2013 година. Тогава за първи път се хвърля за кръста.

19-годишен извади Светинята в Градево, 25-годишен пребори десетима смелчаци в Полето.

В село Градево само трима млади ентусиасти се бориха за кръста. Късметът се падна на Роберто Ангелов Йорданов на 19 години. С много ентусиазъм и желание за запазване на традициите всяка година на Богоявление няколко младежи влизат в ледените води на река Градевска.

В село Полето тази година 10 смелчаци искаха да се доберат до светинята, но късметлията беше Илия Стойнев на 25 години.

Късметлията в село Крупник на Йордановден тази година е Божидар Василев Божинов. Именникът Боби е на 20 години и за трети път хваща Богоявленската светиня. Десетина смелчаци след дълго търсене в шадравана в Крупник показаха, че традицията е жива. Най- бърз се оказа Боби, като  извади Богоявленския кръст. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK