В Кюстендилско искат да се инвестират евросредства в инфраструктура и заетост

снимка: infomreja.bg, архив

През новия програмен период европейски средства да бъдат ползвани за инвестиции в инфраструктура и в мерки за заетост.

Това са сред най-често отправяните предложения на жители на област Кюстендил, които се включиха в допитването, проведено от екипа на Областен информационен център-Кюстендил през първия етап на националната инициатива „Да създадем заедно България 2020”.

В рамките на тази кампания общо 347 участници от региона посочиха в анкетни карти какво искат да бъде постигнато в тяхното населено място чрез европейски средства през програмен период 2014-2020 г.  Допитването бе проведено във всички общини на областта в периода 17-31 март 2015 г.

Според данните от допитването 48% от анкетираните посочват, че е необходимо през новия програмен период европейски средства да се инвестират в инфраструктурни мерки.

За община Кюстендил общо 72 предложения са отправени за подобряване на градската среда, като най-често се открояват предложения за асфалтиране на улици, реновиране и изграждане на тротоари, озеленяване, благоустрояване на паркове и междублокови пространства.

45 предложения са посочени за мерки за заетост в община Кюстендил – сред тях откриване на нови работни места, работни места за хора между 55-65 г., младежи, хора с увреждания.

Сред другите често отправяни предложения са дейности по възстановяване на културна инфраструктура, реновиране и изграждане на спортни съоръжения, мерки за развитие на туризма, социална инфраструктура.

И в останалите общини на област Кюстендил участници в анкетата са посочили като приоритетни за еврофинансиране инфраструктурни мерки, работни места и социални дейности.

През втората фаза на кампанията, в периода 22-30 април 2015 г., Областен информационен център – Кюстендил ще проведе тематични събития с потенциалните бенефициенти по проекти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK