В Кюстендилска област населението застаряващо, раждаемостта от най-ниските в станата

снимки: Нора Василева, infomreja.bg

Демографското развитие на Кюстендилска област обсъдиха на среща представители на Териториално звено "Държавен архив" и Българското географско дружество. В дискусията взеха участие и университетският преподавател проф. Марта Сугарева и директорът на Териториално статистическо бюро - Кюстендил Катя Мирчева.

Срещата ще премине под формата на дискусия на тема: ”Особености на демографското развитие на кюстендилска област” с участието на университетския преподавател професор Марта Сугарева и директорът на териториалното статистическо бюро Катя Мирчева.

Област Кюстендил има едно от най-ниските равнища на раждаемост. Населението в областта е сред застаряващите в страната, а малките общини в региона – Невестино, Трекляно и Бобошево, са уникални с това, че повече от 50 % от населението там е в пенсионна възраст или над 60-годишна възраст. Данните на специалистите са от последното преброяване на населението, провело се през февруари тази година. Показателят „брутен коефициент за раждаемост” показва колко деца са родени за една година на 1000 души от населението.

„Това намаление на показателите на раждаемостта се дължи на отпадането на политиката за поощряването на раждаемостта. Хората започват да мислят по-късно за брак, за раждането на деца, използва се все по-често контрацепцията. Имаме и едно преструктуриране към по-високите възрасти. Това води до една дупка в напречните показатели”, каза професор Сугарева. Според нея в област Кюстендил по възрастовата структура има превес на старите хора. Основната причина за намалението на населението в областта е естественият демографски прираст, който е отрицателен, както и самата миграция.

Проф. Сугарева заяви, че жените в градовете на областта имат средно по 1.4 деца, докато жените, живеещи в селата едва 1.04 деца. В България вече повече от 50% от родените децата са извънбрачни, а майките раждат все по-късно около 30 г. – 35 г. възраст, като по този показател България вече се нарежда до страните в Западна Европа.

Шефката на статистиката в Кюстендил Катя Мирчева за пореден път опроверга митовете и легендите, свързани с това, че в Кюстендил ромското население е повече от българското. Увеличението на ромите, живеещи в махалата на гр. Кюстендил, от последното преброяване  преди 10 години досега е с около 1 000 човека и в момента в Кюстендил те са 5 874 души.

Преброяването показало още, че ромите за най-урбанизираната група - живеят най-вече в големите градове – Кюстендил и Дупница.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK