Ученици от Пето ОУ „Христо Ботев“ в Кюстендил вараваруваха

Снимка: Личен архив

Света Варвара се е считала за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка, и хората я наричали „Баба Шарка“. Жените месили и раздавали за здраве „къпани“ питки. Намазвали ги с мед, за да омилостивят светицата и „Баба Шарка“. На този ден се вари царевица, боб или леща. Тръгват и варварушките.

По традиция на св. Варвара /4. декември / коридорите на Пето ОУ „Христо Ботев“ в Кюстендил се огласят от звънките гласчета на варварушките. Малките момиченца от първи и втори  клас, облечени в носии и с торбички през рамо,  влизат в класните стаи, пеят и благославят за здраве, берекет, късмет и сполука в учението. Всички ученици ги посрещат с радост. Пускат в торбичките им орехи, ябълки и бонбони.

В учителската стая пеят и наричат на учителите. Те ги посрещат с къпана пита по стар народен обичай. Черпят ги с пуканки и медени сладки.

След това в компютърния кабинет всички гледаха презентация за трите първи зимни празници Варвара, Сава и Никулден и връзката между тях. Народът е казал „Днес Варвара, утре Сава, други ден Никулден”.   

Варвара и Сава подготвят трапезата за Никулден, оттам и поговорката „Варвара вари, Сава пече, а Свети Никола –гости гощава“. 

Организацията по варваруването направиха г-жа Румяна Зарева и г-жа Теменужка Станчева, учителки на 4. клас.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK