В ЮЗУ закипя, тръгнаха призиви за окупация

снимка: infomreja.bg, архив

Призиви за окупиране на Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ тръгнаха днес следобед в социалната мрежа. Във Фейсбук бе създадена група, която приканва възпитаниците на висшето училище да подкрепят протестите на младежите от София срещу правителството.

За кратко към общността се присъединиха повече от 200 души. Като неформален лидер се откроява студентката Мариела Монева.

„Нека подкрепим колегите от Софийския университет и да окупираме Правно-историческия факултет! Нека всички заедно защитим гражданските си права! Нека не гледаме безучастно и вместо да се превръщаме в част от проблема да помонем за неговото разрешеване", е написала в профила си бъдещата юристка.

Исканията на хората, поддържащи групата във Фейсбук, са изцяло политически – за сваляне на правителството на Пламен Орешарски.

По-късно през деня в социалната мрежа се появи и събитие за организиране на протест, насрочен за утре от 11 часа пред сградата на Първи учебен корпус.

От университета запазиха мълчание по повод ситуацията със студентските протести. В същото време днес ректорът проф. Иван Мирчев откри нова съдебна зала в юридическия факултет.

Проф. Мирчев се присъедини към общата позиция на ректорите на всички висши училища в страната, с която се обяви против окупацията на учебни зали.

Председателката на Студентския съвет Мила Сукалинска също се разграничи от протестите в столицата. По думите й всеки има право на гражданска позиция, но тя не бива да бъде изразявана в университетските аудитории.

В края на тази седмица Студентският съвет ще се събере на заседание и ще излезе със своя позиция.

 

КОМЕНТАРИ

12310:11 - 29.10.2013
На който му се стачкува да върви пред парламента.Плащам,за да уча.
кико23:11 - 28.10.2013
Кога и къде ще се събираме?
С.М.22:52 - 28.10.2013
КАК МОЖЕ ДА ГОВОРИТЕ ТАКА!ИМА МНОГО СТУДЕНТИ ОТ ЮЗУ,КОИТО ИМАТ ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ.ЗАРАДИ ХОРА КАТО ВАС НИКОГА НЯМА ДА МОЖЕМ ДА СЕ ОБЕДИНИМ ВСИЧКИ!!!! не злобейте,а помогнете!
Мирчев20:29 - 28.10.2013
Ако трябваше да се окупира The Face, Juliani или Xtreme щяхме да сме първи..... !!!! Пък и тези страхливци от Студентския съвет няма как да се опълчат на комунисти като Марин и Мирчев...

FACEBOOK