Световнопризнатият български учен проф. Пламен Атанасов посети ЮЗУ

Снимка: ЮЗУ

Директорът на Центъра за микроинженерни материали към Университета на Ню Мексико, Албакърки, САЩ и вицепрезидент на Международната електрохимична асоциация (International Society of Electrochemistry) – проф. Пламен Атанасов бе гост на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Посещението му в университета е по покана на ръководителя на Иновационния Център за Еко Енергийни Технологии (ИЦЕЕТ) и зам.-декан по научноизследователската дейност на Природо-математическия факултет - проф. д-р Марио Митов. 

В рамките на 4-дневната си визита проф. Атанасов се запозна с дейността на Иновационния център и бяха обсъдени възможности за активно сътрудничество за реализиране на мащабни научноизследователски проекти, финансирани от различни международни програми.

Бяха дискутирани ключови въпроси относно изпълнението на текущ проект „Нови горивни елементи, базирани на химични и микробни процеси“, осъществяван в ИЦЕЕТ от екип под ръководството на проф. Митов, както и приложението на биологичните горивни елементи в бъдеща технология за пречистване на отпадни води.

Световнопризнатият учен се срещна с преподаватели, студенти и докторанти, пред които изнесе публична лекция на тема „Ново поколение електрокатализатори за горивни елементи“.

Проф. Атанасов представи иновативен подход, разработен от неговия екип, за създаване на катализатори несъдържащи благородни метали, както и приложението им в разнообразни енергопреобразуващи технологии – от горивни елементи за автомобилната индустрия до устройства за пречистване и обезсоляване на води.

 

 

Снимка: ЮЗУ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK