В Илинденци посрещат първи март с уникалния обичай „Лястовичка”

снимка: Община Струмяни

В село Илинденци, община Струмяни, ще посрещнат първия ден на март с вековния и уникален обичай „Лястовичка”.

Обичаят „Лястовичка” е запазен и предаден от преселниците от Северна Гърция в с. Илинденци - така наречените „заровлии” през 1913 г.

Той е разказан от  Александра Гошева и се пресъздава за поредна година от децата от детската градина в селото. Свързан е с настъпващата пролет и със зараждането на нов живот след дългата зима.

Обичаят „Лястовичка” прилича на Баба Марта по своята същност. И той се изпълнява на 1-март, има усукан бял и червен конец, известява пролетта, но е различен с лястовичката, стъпила върху небесна сфера.

Лястовичката е с разперени криле – символ на свободата, която те са намерили в тогавашното село Илинденци, небесната сфера със златни звезди-символ на мира, заради който са избягали от родните си места.

Рано сутринта на 1 март бабите закичвали своите деца и  внуци с току- що усукан бял и червен конец. След това момците се събирали на мегдана и обикаляли цялото село като пеели песни за настъпващата пролет.

Играели се и народни игри като: ”Отворете се порти”, ”Калинко ле, моме ле”, ”Броилки” и други.

Най-отпред вървял най-личният момък и носел в ръцете си дървената лястовичка, която се въртяла с разперени криле върху полусфера - безоблачно небе покрито със златни звезди-символ на мира и свободата.

Хората ги посрещат с радост и ги даряват с ябълки, орехи, жито и пари. Всичко събрано този ден  се дарявало на училището.

И тази година Обединени детски заведения ”Патиланци” възстановят „Лястовичката”, пренесен от „заровлиите” и го превръщат в уникален празник.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK