В Гърмен стартираха консултациите за провеждането на референдум в Марчево

Снимка: Infomreja.bg, архив

Само една секция ще има в гърменското село Марчево със седем на брой представители на политическите партии за провеждането на референдума, насрочен от служебния областен управител Валери Сарандев за 18 юни.

Това е решението на проведените днес от кмета Минка Капитанова и секретаря на общината Силвена Русева първи консултации по казуса "Референдум в село Марчево".

По трима свои представители в секционната комисия в Марчево, която ще отчете резултата от допитването според взетото решение и изготвения протокол от консултациите, ще имат ГЕРБ и БСП, а Обединените патриоти ще имат един.

ДПС и партия „ВОЛЯ“ няма да бъдат представени в секционната комисия, тъй като и от двете партии днес не е имало представители на консултациите. Отсъствали са днес и представители на оглавения от кметския наместник на Марчево - Розен Марчев, Инициативен комитет, който поиска провеждането на референдума.

Според закона копия на протокола от проведените консултации ще бъдат изпратени до централите на ДПС и "ВОЛЯ" в случай на възражения относно състава и представителството в секционната комисия, които трябва да бъдат изпратени до ОИК-Гърмен най-късно до 23 май, когато е крайният срок за назначаване на СИК.

Копие от протоколът  от проведените днес  консултации  ще бъде изпратен и  до ръководството на  Инициативният комитет , съобщиха от  администрацията в Гърмен.

Утре до 17 часа пък е срокът партиите да представят имената на представителите си за назначението им в СИК от ОИК.

Както писа ИНФОМРЕЖА, местният референдум в Марчено бе насрочен за 18.06.2017 г. със Заповед № ОА-АК-155 от 03.05.2017 г. на бившия областен управител Валери Сарандев.

Организираното допитване до около 120-те жители от Марчево с право на глас е с един единствен въпрос "Съгласни ли сте Общинският съвет в Гърмен и Общинската администрация да разрешат изработване, приемане и прилагане на ПУП-ПРЗ за регулация и застрояване с предназначение за жилищно строителство на поземлени имоти в масиви 46 и 47 в местността "Падарката“ съгласно картата за възстановена собственост на землището на  с. Марчево?".

На проведена извънредна сесия на Общинския съвет в Гърмен на 11 май с 9 гласа „против“, 2 – „за“ и 2 - „въздържал се“, не бяха гласувани образците от книжата и разходите за провеждането на референдум в село Марчево с мотив несъответствие с определените дати за референдума с 45-дневния срок, посочен в закона за подготовка на процедурата.

С това си гласуване съветниците от Общинския съвет - Гърмен отново върнаха топката за провеждането на референдума в полето на Областната управа в Благоевград, откъдето се очаква решение.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK