COVID-19 промени напълно живота в Дома за стари хора – Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

Всички чувстват болезнено липсата на социални контакти

Домът за стари хора в Гоце Делчев е известен с богатия си социален живот. Преди време тук гостуваха известни музикални изпълнители като Мариана Карпатова и Николина Чакърдъкова, самодейци от града и околните села, ученици и възпитаници на детски градини. За всеки празник възрастните хора бяха поздравявани със специално подготвени програми. Животът им се разнообразяваше и с летен лагер, честване в ресторант на Деня на възрастните хора, разходки в градския парк.

За съжаление вече 5 месеца нищо подобно не се случва. Външни лица в сградата не се допускат, свижданията са забранени. Добре поне, че дворът е просторен и красив, за да не стоят хората само вътре.

Противоепидемичните мерки тук се изпълняват стриктно. Общите помещения се дезинфекцират по четири пъти всеки ден, а спалните – поне по два пъти. Активно се използва и UV лампа за дезинфекция на въздуха. Осигурени са лични предпазни средства и дезинфектанти.

Засега в социалното заведение няма случай на заразен от COVID – 19. Всички са подлагани на тестове два пъти досега. Освен това всяка сутрин се прави така нареченият covid филтър – проверява се състоянието и на персонала, и на потребителите.

„Досега физически сме ги опазили, но психически страдат. Промяна има у всекиго. Ние, хората от персонала, също ограничихме нашите лични контакти. Тежи и неизвестността, не знаем докога ще продължи всичко това. Сложно е, но не се отчайваме“ – категорична е управителката на Дома Димитрия Чилева.

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK