Икономист за приемането на еврото: Аналогиите с Гърция са неподходящи

Снимка: Infomreja.bg

В петък стана ясно, че България вече е в чакалнята на еврозоната

"Това, което се е случило през 90-те, не прилича на сегашната ситуация. Аналогиите с Гърция не са подходящи. Голяма част от страните членки си взеха поука. Ако някой си мисли, че когато България се присъедини към еврозоната, политиците ще действат, както в Гърция, греши. Това няма да стане". Така експертът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов коментира предстоящото ни влизане в еврозоната. Според него еврото не е гаранция за просперитет.  

“Когато е създадена общоевропейска валута, е предвиден механизъм, в който всички валути с плаващи курсове имат 2 години да ги фиксират и да се види дали икономиката на тези държави ще издържи. Това важи и за България. Нашият курс е фиксиран. Валутният борд остава в сила”, коментира още Богданов. 

Нека не забравяме, че голяма част от източноеропейските страни стояха 7-10 години в ИЕРЕМ. Не знаем кога точно България и Хърватия ще приемат еврото. Най-рано това ще стане през 2023г.", обясни икономистът. По думите му ни предстоят икономически реформи.  

Той коментира и икономическата криза, причинена от епидемията. 

“Тепърва икономиките ще трябва да се адаптират, някои сектори ще се свият. Едно тежко широко разпространено заболяване вреди на икономиката", заключи Богданов. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK