В Господинци садят тютюн вместо картофи

на снимките долу: Иван Сабахлъков и Ахмед Ходжов, снимки: infomreja.bg, архив

Дългогодишни картофопроизводители от гоцеделчевското село Господинци се готвят тази година да заложат на тютюнопроизводство заради слабата си реколта през 2012 г.

Според разчетите с реализацията на произведените количества картофи земеделците от Господинци едва ли ще покрият разходите си за наем, препарати, оран и положен труд.

Затова вместо с картофи местните производители обмислят да засеят през тази година наетите площи с тютюн, защото изкупната му цена и предлаганите от фирмите условия са по-изгодни.

„Посях 300 кг картофи и изкарах 500 кг“. По този начин земеделският производител Иван Сабахлъков от Хаджидимово описа тазгодишните ниски добиви от картофи на заетите с крупното производство от Гоцеделчевски регион.

„Годината беше много слаба и откровено казано изкарахме такива количества, с които догодина да засадим отново нивите. За печалби в бранша от реколта 2012 не може и дума да става, всички сме на загуба. Лошото е, че ниската реколта се отразява и на пазара“, коментира Иван Сабахлъков.

Тази година по тържищата в региона картофите освен че са кът, са и с по-високи цени. „Докато миналата година картофите се търгуваха по 40-50 стотинки за килограм, сега ги продаваме по 70-80 стотинки. Заради ниските добиви производителите вдигнаха цената, а хората намалиха консумацията“, коментират търговци.

„В село Господинци за около 10 дни премина изкупната кампания на тютюна и хората получиха парите си в определения срок. Цената бе с 1 лев по-висока от миналогодишната, като средната за килограм достигна до 6,40-6,50 лв. Заради конкуренцията между фирмите те дори предложиха на производителите и някои извънредни екстри, с което улесниха до голяма степен изкупуването“, заяви кметът на селото Ахмед Ходжов.  

По думите му за първи път в Господинци са се появили и частни изкупвачи, които купували необработени тютюни, направо от низите, с което облекчили производителите.

„Часните изкупвачи дори плащаха на ръка изкупените количества, което хората приеха с одобрение“, допълни още Ходжов.

Той сподели, че миналата година драстично са се увеличили желаещите да се занимават с тютюнопроизводство, като за 2013 г. също се очаква повече жители на Господинци да преминат на тютюнопроизводство, за да увеличат семейните си бюджети.

 

на снимките долу: Иван Сабахлъков и Ахмед Ходжов, снимки: infomreja.bg, архив
на снимките долу: Иван Сабахлъков и Ахмед Ходжов, снимки: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK