В Горна Брезница почетоха паметта на Александър Климов

Снимки: Обединени за Кресна

Охридският войвода е завършил живота си кресненското село

Тържество, в което взеха участие и наследниците на българския революционер Александър Климов, се проведе днес пред паметната плоча на войводата в село Горна Брезница.

Деца с български трибагреници съпроводиха шествието, което се предвождаше от кметовете на община Кресна, Николай Георгиев, на село Горна Брезница, Вела Сандрева и от председателя на общинския съвет, Мая Божинова.

В прочувствена и изпълнена с много исторически факти реч, живата историческа памет на Кресна, Борис Сандански разказа за жизнения път и родолюбивото дело на родения в стружкото село Лъжани и завършил живота си Горна Брезница охридски войвода и участник в Първата световна война Александър Климов Христов (Поповски).

По време на Илинденско-Преображенското въстание Александър Климов е войвода на чета в Стружко. Във въстанието загиват девет души от рода му. След Междусъюзническата война през 1913 година отказва да стане сръбски учител и е прогонен от новите сръбски власти със семейството си в България, където една година работи като учител в село Елешница, Разложко. В Горна Брезница се заселва непосредствено след Европейската война (Първата световна война) и учителства там до края на дните си.

През 2003 година, по случай 100-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в Горна Брезница е поставена паметна плоча в негова чест.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6