В Гоцеделчевско купуват тютюн и под 5 лева

снимки: infomreja.bg, архив

Напрежението сред тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско непрекъснато расте заради ниските изкупни цени на "жълтото злато". В стачна готовност на този етап са селата Вълкосел, Осина, Горно Дряново, Скребатно, Рибново, Дъбница, Господинци и Абланица.

”Само за два дни фирмата изкупвач "Сокотаб” съвсем занижи средната цена на тютюна. През първия ден дадоха тук-там до 6 лева за килограм, след което цените паднаха на 4,80-4,60 лева. Спадът е вече с 1,50-2 лева и близо с 3 лева в сравнение с обещанията на земеделския министър и депутатите от ДПС, които се зарекоха да не допуснат средната изкупна цена на тютюна от реколта 2013 да падне под миналогодишната", недоволстват местните производители.

В Гоцеделчевско освен "Плевен БТ" тютюни изкупуват гръцката фирма „Михайлидис" и "Сокотаб", която стартира преди три дни кампанията си. "Плевен БТ" купува предимно недоговорирани тютюна, като договорите със земеделците се сключват на място. 

Най много тютюни фирма „Плевен БТ", за която се говори, че е на депутата от ДПС Делян Пеевски, е изкупила в гърменското село Рибново. В селото се разпространяват слухове, че най-високи цени фирмата е дала на производители, които си плащат. Въпреки това в Рибново цари напрежение и хората са готови да протестират заедно с тютюнопроизводителите от целия регион.

Според местните въпрос на дни е избухването на тютюнджийски бунт.

"За 5 лева не продаваме тютюна си, това е нашият труд, нашата пот и надежда за оцеляване. Ще го подпалим, но на безценица няма да го продадем. Купуват го от нас на ниски цени и го препродават на двойто и тройно по-високи. Фирмите трупат грандиозни печалби, а ние работим за жълти стотинки", коментират тютюнопроизводители от селата в Неврокопско.

"Със Сивушка и Белчо не се прави нито държава, нито земеделие. От 12 години проблемите с тютюна са едни и същи и никой не се наема да сложи в ред отрасъла. За себе си имам логичен отговор, а и решение, с което трябва да се ангажира не друг, а държавата. Проблемите на тютюнопроизводители и зеленчукопроизводители биха се решили поне наполовина, ако държавата се наеме да им осигури нисколихвени кредити за купуване на собствена селскостопанска техника, за да не се дават грешни пари за оране, брануване, браздене, та дори и за бране и низане на тютюн. Това трябва да е първата стъпка на държавата, ако иска  да помогне на хората в бранша", заяви зеленчукопроизводителят Иван Сабахлъков от Хаджидимово, който допреди няколко години бе един от крупните производители на тютюни в Гоцеделчевско.

Според него така ще се даде шанс на всички, които имат желание да се занимават със селскостопански труд, да се кооперират и окрупнят обработваемите площи и да облекчат тежката си полска работа. "Държавата трябва да се заеме и с гарантираните пазари на произведената продукция. Докато тези неща не се регулират, проблемите ще останат и дори ще се задълбочават с всяка изминала година", смята той.

Сабахлъков бе категоричен, че ще ги подкрепи протестите на тютюнопроизводителите, но няма да участва пряко в организацията. Издаде, че е бил предупреден от депутати от ДПС да не буни електората им и да не ги подтиква към протести.

По негова прогноза фирмите ще изкупят договорираните количества тютюни, а земеделците без договори с нито една фирма, ще бъдат оставени на произвола на съдбата.

 

снимки: infomreja.bg, архив
снимки: infomreja.bg, архив
снимки: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

до Иван Сабахлъков20:50 - 06.01.2014
Иване къде си ,защо мълчиш този път ,защо не организираш протест или те е на оная работа вече,нали ние ти извуювахме големите пари от референтния перийод ,използваше нашата наивнос оправи си живота и забрави за нас.Както за господата от дпс така и за теб ще има съден ден преживявали сме и по тежки години.Мили хора тютюнджии днес гледах протеста в Харманли там бяха и депесарите и казаха че стоят зад нас ,но разберете не да ни защитят интересите а да ни го вкарат за пореден път. Затова ние на 10 01 2014 ще протестираме дайте гласнос във всички села това е начина да се променят нещата.
da da19:21 - 06.01.2014
da stoqne prav si no oniq glopaci spat taka im iznasq
ivan18:53 - 06.01.2014
6e ima sta4ki davaite da xodim v sofiq pred narodnoto sabranie da sta4kyvame prav si stoqne
stoqn18:51 - 06.01.2014
mama vi da eba i boklycite edna kytiq cigari e 5,oo a vie iskate edin kg tutun za 4 . 00 trqva cenata na xorata da ee pone 9.00 1ka4estvo

FACEBOOK