В Гоцеделчевско чакат дъжд за старта на изкупната кампания на тютюна от реколта 2011

снимка: infomreja.bg, архив

След първия дъжд започва активното изкпуване на тютюн от реколта 2011 г. в Гоцеделчевско, в момента тютюнът е сух и ронлив. Това заявиха за ИНФОМРЕЖА експерти по окачествяването на продукцията - представители на различни фирми, изкупвачи на тютюн.

"Няма картелно споразумение за забавяне на изкупната кампания или пък за договаряне на изкупните цени за реколтата от 2011 г. "Причината е сушата, която прави тютюна много сух и ронлив, а в такъв вид е невъзможна нито обработката му, нито окачествяването. Веднага след първия дъжд, от който влагата ще повлияе за омекването на листната маса, започваме активно да изкупуваме продукцията", категорични са експертите от фирмите "Алианц" – България, Михайлидис и други, с които тютюнопроизводителите от региона имат сключени договори за изкупуване на тазгодишната им продукция.

Според запознати, много тютюнопроизводители намират изхода от кризата и ниските изкупни цени като продават по различни канали немалки количества тютюни в нарязан вид. На територията на четирите общини Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча десетки къщи са се превърнали в минитютюневи фабрики за рязане, варене и ароматизиране на тютюни за ръчно правене на цигари. Цената на такъв тютюн, който е търсена стока заради високите цени на цигарите, е над 30 лева лева за килограм.

Оказва се също, че тютюнопроизводителите на ориенталските тютюни в Неврокопско няма да се включат в националните протести в подкрепа на зърнопроизводителите и другите протестиращи браншове, защото са решили проблема с подписаните преди време споразумения с правителството.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK