В Гоце Делчев вече има паметник на митрополит Натанаил (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Издигнат е на площада, носещ името на покойния владика

Днес, когато църквата ни чества Неделя Православна, в Гоце Делчев тържествено беше открит бюст-паметник на митрополит Натанаил Неврокопски.

Денят съвсем не е избран случайно. На този ден през 1974 година в Троянския манастир послушник Илия Калайджиев е приел монашеството под името Натанаил. Двадесет години по-късно той е оглавил Неврокопската епархия като неин митрополит, пост, на който е останал до кончината си през 2013 година.

Паметникът беше открит под звуците на националния ни химн от кмета на община Гоце Делчев – Владимир Москов, и Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, който извърши и освещаването на паметника.

В словото си кметът Владимир Москов подчерта големия принос, който митрополит Натанаил има за Неврокопския край – строителство и възстановяване на църкви, откриване на неделни училища и детски православни лагери…

„Всички ние, миряните, с уважение го наричахме Дядо Натанаил. През почти 20-годишното си служение като Неврокопски митрополит той разви многостранна дейност като пастир, учител, духовен наставник, грижовен отец на малки и големи“, каза той.

Кметът проследи накратко и хронологията на построяването на паметника – от предложението на общинското ръководство и единодушното решение на Общинския съвет  до реализацията на идеята от младия скулптор Илия Бояров. Той посочи и факта, че паметникът е изграден изцяло с дарения на хора от Гоце Делчев, епархията и цялата страна.

„Благодарни сме, че имахме митрополит Натанаил за наш приятел, учител, духовен наставник, ценен съветник. Благодарни сме за всичко, което той направи за нас, за нашия град и за Неврокопска епархия“, каза в заключение кметът Владимир Москов.

Слово при откриването произнесе и Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Той сподели лични впечатления от голямата скромност на митрополит Натанаил.  Посочи също, че делото на неговия предшественик е живо, и то не само в духовен план, но и в цялостния обществен живот.

„Той е оставил дълбока следа, усилията му не са били напразни. Този паметник говори за голямата признателност както на църквата и духовенството, така и на цялото гражданство“, каза в заключение митрополитът.

На тържеството присъстваше майката на покойния владика. Тук бяха официални лица от община Гоце Делчев и от други места в страната. Участие в тържеството взеха също Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Данаил и игуменът на Рилския манастир - епископ Евлогий. Въпреки дъждовното време, на площада, носещ името на митрополит Натанаил, дойдоха и много граждани.

Венци пред паметника бяха положени от община Гоце Делчев, митрополит Серафим и  командира на Бригадно командване - полковник Красимир Кръстев. Цветя поднесоха народни представители в  44-то Народно събрание, кметовете на Благоевград и Банско – Румен Томов и Иван Кадев, представители на политически партии, институции, учреждения, читалища, учебни  заведения и граждани.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK