В Гоце Делчев стартира изпълнението на проект “Нашият общ път към съвместното бъдеще“

Снимка: Infomreja.bg

Той предвижда провеждането на българо-македонски инициативи

Днес в Гоце Делчев се проведе пресконференция по повод изпълнението на проект „Нашият общ път към съвместното бъдеще“ по програма за трансгранично сътрудничество INTERREG – IPA CBC.

Партньор по проекта е Центърът за развитие на Източния плански регион – Щип, Република Северна Македония.

Пресконференцията беше открита от кмета на община Гоце Делчев – Владимир Москов.  Приветствие поднесе и Драгица Здравена – директор на Центъра в Щип. Поради невъзможно в момента пътуване, приветствието беше отправено чрез видеовръзка.

Фокусът на новия проект е върху развитието на трансграничното сътрудничество – организиране на публични мероприятия (семинари, обучения, пресконференции), свързани с използване на културните ресурси на двата региона, разработване на дигитални промоционални материали чрез използване на 3D технология, съвместно участие на партньорите в ежегодни културни събития от двете страни на границата, организиране на тематични посещения на ученици, свързани с опазване на културно-историческото наследство.

Една от основните цели на проекта е да се създадат подходящи условия за развитие на подрастващото поколение чрез подобряване на съществуващата материална база и осигуряване на възможност за насърчаване на младежките дейности и обмен.

Предвижда се реконструкция и преустройство на съществуващия общински детски лагер в село Попови ливади. Той ще се превърне в Информационен посетителски център. Ще бъде създадена и необходимата инфраструктура, предназначена за продължителен престой на ученици и подрастващи по време на организирани събития, провеждане на т. нар. зелени училища и на съвместни тематични инициативи.

По време на ежегодния Международен ден на танца, община Гоце Делчев и НЧ „Просвета – 1865“ ще организират тридневен престой в реновираната сграда на 20 участници от Македонска страна и на също толкова български младежи и девойки. Там те ще бъдат обучавани от местни и македонски хореографи.

В рамките на лятната превантивна програма „Аз избирам доброто“, организирана от община Гоце Делчев, също ще се провеждат българо-македонски инициативи.

Ще бъдат осъществявани и съвместни инициативи на тема: „Любители на планински маршрути по маркирани пътеки – запознаване с исторически и природни обекти в Неврокопския край.

Базата ще се използва и за занимания по театрално и музикално изкуство, като се подготвят тематични програми.

А разработването на различни ICT приложения и 3D видео  ще допринесе за популяризиране на културно-историческите и природните забележителности на двата региона.

Бюджетът на съвместния проект е 562 353, 54 евро. Той е съфинансиран от Европейския съюз и националните фондове на страните, участващи в него.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK