ВАП сезира началника на ДНСК и кмета на София да извършат спешна проверка на „Вилна зона Витоша“

Снимка: Infomreja.bg

Докладът от проверката трябва да бъде представен на ВАП в най-кратък срок

Предвид правомощията на прокуратурата да следи за спазване на законността по силата на чл.145 от Закона за съдебната власт Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и кмета на София да извършат спешна проверка на място и по документи на така наречената „Вилна зона Витоша“.

ВАП е образувала преписка по публикации в медиите, в които се споменава, че в част от така наречените частни резиденции и други имоти, намиращи се в природен парк „Витоша" от страната на хижа „Алеко“, сменили първоначалната си собственост след приватизиране, има вероятност да са извършвани съществени преустройства.

За другата част от имотите информацията е на противоположния полюс - че са в изключително занемарено от техническа гледна точка състояние и в такъв вид увреждат природата и създават потенциална опасност за живота и здравето на минаващите покрай тях туристи. Описаните по-горе обстоятелства обосновават намеса на прокуратурата по реда на надзора за законност.

Проверката следва да установи спазват ли се всички нормативни изисквания на ЗУТ и подзаконовите нормативни актове по прилагането му и другите нормативни актове по устройство на територията.

Трябва да бъде проверен поотделно и комплексно строителният процес по евентуално извършвани преустройства, да се проведат огледи на място като се отразят и всички относими данни, включително статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове, да се проследи целият инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж, ако има такова, с изискванията на нормативните актове.

Кметът на Столична община следва да организира и проведе незабавна проверка на място и по документи по реда на основание чл. 195 и следващите от ЗУТ обекти, споменати в публикацията, които са в изключително занемарено от техническа гледна точка състояние и в такъв вид увреждат природата и създават потенциална опасност за живота и здравето на минаващите покрай тях туристи.

В доклада от проверката следва да отразят всички данни - дали са допуснати нарушения, констатации и реализирана ли е административна и административнонаказателна отговорност. В случай че при проверките се констатират данни за престъпления от общ характер да се предприемат действия по реда на НПК, като за всеки отделен случай се уведоми и ВАП.

Докладът от проверката трябва да бъде представен на ВАП в най-кратък срок.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK