Ученици и учители от СУ "Св. св. Кирил и Методий" отбелязаха 105 години от освобождението на Сатовчанския край

Снимки: СУ - Сатовча

Ученици и учители от СУ "Св. св. Кирил и Методий" в Сатовча отбелязаха 105-ата годишнина от освобождението на родния край от османско робство. За целта бе организиран туристически поход.

Походът започна сутринта на 13. октомври от училищния двор с участието на всички ученици от 1. до 12. клас под ръководството на техните класни ръководители и учители.

На площада в центъра на селото ученици поднесоха цветя пред паметника „Костница“, където са пренесени костите на загиналите войници от Сатовчанския край в сражението с турска войска на местността Майров гроб.

Дани Дренкова от 11. клас прочете слово, в което накратко се припомни историята на Сатовчанско, останало под османско робство след Освобождението на България през 1878 г.

Споменаха се имената на загиналите за свободата по време на Балканските войни и най-вече – името на майор Никола Топалов от Калофер начело на Пловдивски пехотен полк, който е участвал в героичните сражения на Майров гроб.

Рецитираха се стихотворения, посветени на Балканските войни и преклонението на народа пред подвига на героите. Хорът на СУ-Сатовча, изпълни песента „Ех, Сатовча, роден край“, с което допълнително допринесоха за патриотичното настроение и родолюбив дух на всички присъстващи.

Учители и ученици се отправиха към местностите Орлов камък и Жидово, където имаше много спортни игри и състезания. Учениците от 12. клас, за които този поход бе последен в ученическите им години, извиха кръшни хора.

Така за пореден път училищната общност в Сатовча се преклони пред родната ни история и подвига на героите, дали живота си за освобождението на Сатовчанския край от турско робство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK