В един ден започнаха християнските Богородични пости и мюсюлманския едномесечен пост за Рамазан Байрам

снимки: infomreja.bg

От днес християните от Гоце Делчев и целия регион се отдават на строг Богородичен пост, който продължава 14 дни. Богородичният пост е установен в прослава на Божията майка, която според библейските писания през целия си живот и особено преди смъртта си е прекарала времето си в пост и молитви. По време на християнския пост не се консумират месо и местни продукти освен риба в определени от канона дни.

Строг пост от днес започнаха и мюсюлманите в Гоцеделчевско, което съвпадение се случва през десетина години, тъй като празникът Рамазан Байрам е с плаваща дата и отбелязването му всяка година е в различен ден.

Мюсюлманският пост е далеч по-строг и изтощителен от християнския, твърдят запознати с традициите на двете религии. При християнските пости не се разрешават местните храни, но пък може да се консумират ястия с растителни мазнини и риба в определени дни, докато при мюсюлманите се изключва всякаква храна, вода и напитки в продължение на цял месец, но през деня.  

По време на мюсюлманския пост категорично се забранява алкохола, цигарите, дори секса, с което се цели пълно прочистване на тялото. Храненето без каквито и да е ограничения от местни продукти по време на тежкия пост е разрешено след залез до изгрев слънце, което означава, че мюсюлманите, отдадени на поста, 30 дни се хранят само нощно време.

След приключването на поста обаче хората с мюсюлманска вяра се отдават на тридневни празници, през които характерните гозби са месо и задължително баклава. За изключително тежък и изтощителен се смята едномесечният пост особено през летните горещини, когато всички се трудят от сутрин до вечер по нивите без храна и вода. Въпреки това освен възрастните, традицията спазват и децата.

След демократичните промени през 1989 г. вярващите и от двете вероизповедания свободно почитат своите религиозни канони. По време на тридневните чествани на Рамазан Байрам официално не се работи във всички общини и села с преобладаващо мюсюлманско население. През тези дни младите искат прошка от по-възрастните, а вратите на всеки мюсюлмански дом са отворени и се посрещат гости на подредени богати трапези.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK