Трикратно увеличение на горските пожари в Кюстендилско

Снимка: Infomreja.bg

Основната причина е небрежно боравене с открит огън

Трикратно е увеличението на горските пожари на територията на РДГ – Кюстендил, обяви директорът на структурата, инж. Здравчо Тодоров.

През 2019 година защитата на горските територии от пожари се проведе при утежнена противопожарна обстановка. Продължителният период от високи температури придружени със засушаване значително повиши степента на пожарна опасност.

В сравнение с 2018г. се увеличи броя на възникналите пожари, като през тази година те са били 79, а през изминалата - 22. Основната причина за възникналите пожари си остава небрежното боравене с открит огън при почистване на земеделски земи от треви и растителни остатъци.

През пожароопасния сезон горските инспектори в РДГ-Кюстендил, извършваха обход на места с висока пожарна опасност и проверки по спазване на противопожарните правила в горите. Разпространяваха се изготвените от РДГ-Кюстендил, листовки и брошури с правилата за пожарна безопасност в горските територии.

През този период съвместно със служители на РД ПБЗН са извършени 36 съвместни проверки – 16 в област Кюстендил и 20 в област Перник. Контролът включваше и проверки на собствениците на гори за изпълнените от тях противопожарни мероприятия и готовността им за потушаване  на горски пожари, обяви още инж. Тодоров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK