В Държавно горско стопанство - Гоце Делчев, се работи за превенция на пожарите

Снимка: Infomreja.bg

Налице е специален противопожарен автомобил

В разгара на летните жеги и на фона на многото пожари в страната, естествено се ражда въпросът за предпазните мерки, които вземат в това отношение горските стопанства. Отговорите, валидни за ТП „Държавно горско стопанство Гоце Делчев“, научаваме от инж. Али Дренчев.

В стопанството се работи по одобрен и съгласуван годишен план за превантивна противопожарна дейност.

Налице е специален противопожарен автомобил, който по всяко време на денонощието може да бъде използван по предназначение. За целта на разположение са два обучени екипа.

Оборудването включва и противопожарни депа – съоръжения с необходими за целта инструменти.

От съществено значение са и изградените около 10 километра минерализовани ивици (премахване на горивните материали на широчина 1,5 метра).

Важни са също така и провежданите инструктажи на хората, които често са в гората – дърводобивни работници, пастири, ловци, гъбари, билкари, туристи. Не се пренебрегва и работата с кметовете на населените места.

Последните пожари в района са от пролетта на тази година, като  причината за тях е неправилно боравене с огън при почистване на земеделски земи. Тогава щети на горския фонд не са нанесени. От  стопанството апелират всички да бъдем много внимателни и винаги да пазим гората от пожар!

В разговора с инж. Дренчев става дума и за болестта африканска чума.

„Нашите служители обикалят ежедневно за следи от диви прасета покрай реки и водоеми. Засега няма нищо тревожно“, казва той.

Оставаме с надеждата така да бъде и занапред!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK