В духа на 24-и май: Братя Каназиреви - строители на образованието в Пиринско

Снимка: Infomreja.bg

В духа на май месец ще разкажем за волята и силата на двама братя, които създават училище, което вече 101 години живее.

В първата седмица на пролетния месец почитаме паметта на Гоце Делчев – неизменно свързан с ВМРО. Такава е и ролята на не по-малко известните братя Петър и Иван Каназиреви, дали името на днешната Разложка гимназия.

В същата тази първа седмица на май отбелязахме и 101 години от съществуването на гимназията. Един неугасващ пламък в сърцето на Пирин.

Историята на гимназията обаче е неизменно свързана с ВМРО и нуждата от образование, а кога по подходящо е да говорим за това – именно в навечерието на 24-и май.

Семейство Каназиреви е имало 4 братя и сестри, започва разказа си Илия Тантилов от музея в Разлог.

Най-големият брат – Петър, е прогонен от Разлог, защото е бил председател на структурата на ВМРО, а Иван поема структурата, след което турците залавят и него, което го принуждава да емигрира.

От 1903, годината на гибелта на Делчев, братята се заселват в Ючбунар, където правят военни сапуни, сключвайки договор с Министерството на отбраната, а с дълг от банската правят фабрика, в която произвеждат и цивилни сапуни с техника на световно ниво. Получават награди от Лиеш.

Третият брат Владимир е шеф на щаба на въстанието, а след това е военно аташе в Париж, където се запознава с американка и заминава за САЩ.

Четвъртия брат Владислав е ръководител на ВМРО, а през 1912 е назначен, а след това и преизбран за кмет на Разлог.

Не е случайно, че са част от структурата на ВМРО и че имат кмет в рода. Каназиреви са изпращали сапун на разложани и вагони със захар през Септември.

През 1917 г. създават с дарение от 300 000 златни лева фонд за създаване на непълна гимназия.

След Световната финансова криза 1929 г. се прави ударно строежът на нова сграда. Първоначално учениците са били обучавани в Марковото училище – Мехомийско класно училище от 1835 г.

Въпросът е бил след основното образование децата да имат възможност и за средно. До 1980 г. Разложката гимназия е единствената гимназия в околията.

Издирвани са хора с висше образование, които да поемат директория пост и учителските места.

През 1922 г. идва проверка на МОН.

В Банско е имало опит за създаване на гимназия със средствата на протестантските проповедници, но той е неуспешен. Комисията слага 32 минуса на банската гимназия, а на Разложката дава отличен. Затова Йонко Вапцаров се принуждава да изпрати Никола да учи в Разлог.

През 1981 г. с подкрепата на министъра на образуванието Александър Фол се изгражда нова сграда.

Старата сграда обаче е определена от архитекти като образец на училище, като модел за сегашните архитекти.

А съдбата на братята е свързана духово с родния дом. Те биват запомнени не само като създатели на Разложката гимназия, но и като съоснователи на химическата индустрия в София и Бургас.

Иван умира в Стара Загора, занимавайки се с фабриките си. Петър успял да види готовата сграда на училището, след което се е споминал.

Споменът за тях обаче е жив и се тачи и до днес!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK