В деня на протеста в Рибново училищният директор Манчо Джуркин стана дядо

Манчо Джуркин /вдясно/ с единствените християни в Рибново на празника на училището, снимка: Краси Терзиева, infomreja.bg, архив

Около 30 % от 400-те ученици в гърменското село Рибново не влязоха днес в класните стаи. Школото опустя, след като родителите спряха децата си от училище в знак на протест срещу новия директор Манчо Джуркин. Двата училищни автобуса, които обслужват учениците от съседните села Осиково и Скребатно също бяха празни.

Според местните жители проблемът идва от преплитането на политиката и религията, от което потърпевши са най-вече децата.

„Нападките срещу мен са породени от това, че съм член на ГЕРБ. От години в Рибново ДПС диктува порядките и сега някои хора не могат да преглътнат, че директорът на училището може да е от друга партия“, коментира школският директор Манчо Джуркин, назначен на мястото на Феим Иса, който бе избран за кмет на Рибново от ДПС.
 
„Искам да запазя светския характер на училището и няма да допусна тук да се изучава религия  дори и  като свободно избираем предмет. В Рибново има две джамии, така че който иска, да си записва децата на неделни училища”, споделя вижданията си за развитието на школото Манчо Джуркин.

Именно тези му намерения предизвикаха недоволство от страна на имама на Рибново Бахри Михрин, който на петъчната молитва в джамията призова родители и местни жители да въстанат срещу директора на училището.

31-годишният Бахри Михрин е духовен водач в гърменското село едва от седем месеца. Днес и той не пусна дъшеря си на училище. Кметът на селото, който е и бивш директор на школото, Феим Иса, също не позволи на двете си дъщери и на децата на неговите роднини да отидат на училище. В школото не се явиха и ученици на роднините на кмета Ахмед Башев.

Иса и Башев са спрягани като организатори на днешния протест в селото. Според имама Бахри Михрин, който препредава посланията на инициаторите на протеста, Джуркин не е еталон за морално поведение, тъй като пиел и пушел, а откакто поел директорския пост в училището, дисциплината в школото била под всякаква критика.

Въпреки че десетки жители на Рибново сигнализираха за открития призив за бунт от страна на Михрин по време на петъчната молитва, самият той отрича да е инициирал протестни действия срещу Манчо Джуркин.

Възмутен от Манчо Джуркин е и новоизбраният кмет на Рибново и бивш училищен директор Феим Иса. „Осем години съм управлявал това учебно заведение. Над 200 000 лема съм спечелил досега по проекти за ремонти и оборудване на училището и сега ми е болно да гледам как този човек руши всичко постигнато досега“, е коментарът на Иса.

Според Феим Иса Манчо Джуркин не се е справял добре и с работата му като заместник-директор на училището. „Цялата работа аз му я вършех, всички го носехме на гърба си“, споделя Иса. Настоящият кмет обяви, че едно от установените административни нарушения от страна Джуркин е, че като класен ръководител подправил оценките на сина си и му издал фалшива диплома, а освен това не осигурявал здравно учениците, навършили 18 години. Феим Иса призна, че и той е спрял от училище днес двете си дъщери Неджие и Салве.

Според директора Манчо Джуркин въпросът със дипломата на сина му е проверяван няколко пъти от инспектората и въпреки че историята датира от няколко години, заключението на експертите е, че няма извършено престъпление или фалшифициране на документи. Преди няколко години кметът на Гърмен Ахмедд Башев свика нарочна пресконференция и раздаде на журналистите въпросната диплома на сина на Манчо Джуркин. Тогава също се стигна до проверки и до заключения, че няма закононарушения.

Преди повече от седмица самият Феим Иса е получил за пореден път писмен отговор като резултат от направената последна проверка и продължавал да разпространява неистини, за да настройва местното население срещу Джуркин. Причината за скандала е столовата, признава назначеният преди 45 дни временен диктор на школото, докато трае мандата на кмета Феим Иса. Той обаче непрекъсно втълпява на родители и ученици, че след година и половина се връща в училището, защото тогава  предстоят парламентарни избори и ГЕРБ ще падне от власт.

Инсценираното недоволство е затова, че новата столова, която е открита през 2010 година, е запечатана, тъй като от тавана се откъртило голямо парче мазилка и се наложило спешен ремонт, за да се предотврати евентуално падане на други парчета, когато в столовата се хранят ученици.

Заради скандалите с падащите  за седми път мазилки в новата столова, Регионалният инспекторат по образованието в Благоевград от днес започна цялостна проверка на СОУ „Йордан Йовков”. „Трябва да му дадем шанс на Манчо Джуркин. Все пак той е директор едва от 45 дни. Наистина, допуснал е някои административни нарушения, но те не са свързани с учебно-възпитателната дейност в школото”,  коментира за ИНФОМРЕЖА началникът на инспектората Йвайло Златанов.

Независимо от днешните протести, жителите на Рибново обещават да пуснат децата си утре отново на училище. Междувременно   в деня на протеста Манчо Джуркин стана дядо. Дъщеря му го зарадва с внуче, а той заяви, че се надява нещата да тръгнат към добро, щом се ражда нов живот в този тежък за него ден.

 

КОМЕНТАРИ

до 12318:43 - 19.01.2012
Ти май наистина си бил много тъп(а).Помак не значи турчин бе селяк прост, това ,че си мюсюлманин няма нищо общо с Турция и турците.
12311:13 - 19.01.2012
А бе Манчо Джуркин също е помак бе защо му ръкопляскате,той е един от тях
Време беше09:15 - 18.01.2012
Браво на г-н Манчо Джуркин за забраната му. Турцизацията на българите мохамедани трябва веднъж за винаги да спре.
един рибанец, на който му е писнало от всички тъпаци11:39 - 17.01.2012
Г-н Иса, ти за какъв се смяташ бе глупак!Да не си ти най-кадърния в този свят, та само ти да си - жалко, че няма какда те клонират та да може и двата поста ти да ги заемаш.Спрял си дъщерите си и се хвалиш с това, ами ако не ти изнася новия директор -да сложат жена си тогава, след като със средно образование може да се справя с библиотеката, защо да не може и директор да стане. Я кажи като имаш толкова много подмазвачи в училището защо толкова години не си сложи друг помощник, след като Джуркин не се е справял, защото и ти самия знае, че не е така, но заблуждаваш простя народ в селото. Не си играйте вече с този народ бе, оставете ги и те да се образоват, но не така и те ще разберат, че сте кръгли нули и само търсите прости хора, тъй като са по0лесни за манипулиране. Кои росители спряха децата си- приближените на Башев и Иса, а също и тези, които бяха излъгани от същите, че ще ги направят директори. Абе учители, нали уж се броите интелигентни как можаха да ви излъжат всички ,то мястото е едно, а вие се тъкмяхте 5 човека, а да не говорим , че някой вече го лъжат повече от 13 години. Други, които си спряха децата бяха едни от най-неграмотните хорица в селото, които вярват дори, че слънцето изгрява от юг, стига това да го е казал Башев. Смешни сте бе хора, оставете децата си да получат образование и един ден и те да застанат на това място, но дано тогава Башев и Иса да са още живи и да ви видим тогава кок и колко е бил кадърен, но тогава и вас ще ви заболикато видите колко по-некадърни хора са на работа, а вашите деца ходят по чужбина, тогава ще разберете и,че Башев и Иса не са нищо друго освен едни алчни и властни хора, които не искат да дадат шанс на други хора, тъй като се страхуват, че има по-способни от тях. За тези 22 години демокрация рибанци все още не могат да проумеят, че терорът вече го няма и те са свободни сами да решават, а не да ги командват.

FACEBOOK