В читалището в Гирчевци се готвят за Благовец и Лазаровден

Снимки: Виолета Атанасова

Няколко дни преди настъпването на астрономическата пролет  дейци от НЧ „Просвета 1988“  в с. Гирчевци заедно с членове на кюстендилския клуб „Вяра, Надежда и Любов“ при НЧ “Асклепион 1998“преживяха красив пролетен ден в западните пазви на Осоговската планина.

Те посетиха манастира „Св. Йоаким Осоговски“ над Крива Паланка, който е част от българското историческо наследство,   за да запалят свещички за здраве и да подготвят сърцата си за предстоящите пролетни празници. Най-малката участничка в групата беше 7-годишната Катерина, която ще лазарува заедно с другите момичета от  селото  на Лазаровден.

Лазарки ще бъдат деца от 4 до 15-годишна възраст, такива са ни децата в Гирчевци, сподели председателката на  читалището Ася Димитрова.  Заедно с още две жени тя ще подготви момичетата, които, пременени в народни носии, ще  обикалят къщите, за да поздравят стопаните с настъпващата пролет.  Те ще пеят, ще танцуват и ще благославят къщите, в които ще влязат, а хората ще ги дарят с яйца, плодове, пари и дребни подаръци.

На Велики четвъртък всички момичета, които са лазарували, ще се съберат в читалището, за да нашарят заедно събраните на Лазаровден яйца, и всяко от тях после ще си отнесе у дома за Великден своето писано яйце.

Обичаят лазаруване ще бъде пресъздаден в селотопо читалищна линия за първи път. Хубаво е децата ни да знаят как са празнували поколенията преди тях и да могат да преживеят радостта от пролетното възраждане на природата и от Възкресението, което носи нови надежди на всички ни, каза още Ася Димитрова.

Седмица преди лазаруването – на Благовец,жените от Гирчевци ще покажат своите кулинарни умения , като ще донесат за изложба в читалището приготвени от тях пити, погачи, баници и сладкиши. Най-добрите ще бъдат наградени, а идеята е и момичетата да се научат на това, което умеят техните майки и баби, за да не бъде духът настарите български традиции само читалищна дейност, а част от истинския живот на хората, съобщиха от Управителния съвет на читалището в с. Гирчевци.

 

 

7-годишната Катерина внесе детско очарование по време на пътуването

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK