Предлагат локдаун до Коледа

Снимки: МС

Здравният министър: Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на този натиск

Колкото и да е подготвена системата, тя не може да издържи на такъв натиск. За мен най-важното е опазването на живота и съм готов да поема всякакъв риск. Всеки живот има значение. Сега е време да се държим един за друг, докато спазваме дистанция. Няма аз да бъда министърът, който да предаде усилията на лекарите. Новите мерки ще скъсат веригата на заразата.

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб.

Днес предложих мерките да влязат от петък – 27-и ноември. Мерките ще бъдат обсъдени на МС в сряда.

Предлагам:

  1. Удължаване срока на епидемичната обстановка до края на март.
  2. Преустановяване на занятията на училища, детски градини, ВУЗ-ове и извънкласните дейности.
  3. Преустановяване на мероприятия от всякакъв тип.
  4. Продължаване на забраната за посещение на дискотеки и барове.
  5. Преустановяване на работата на заведенията, освен предлагане на храна за вкъщи.
  6. Преустановяване работа на всички нехранителни магазини и молове.
  7. Преустановяване на екскурзии.

Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим, така всеки ще стане лекар и медицинска сестра. Време е да се обединим в името на живота. Само живите могат да вдигнат икономиката.

Няколко седмици дисциплина ще помогнат.

За Коледа ще помислим отхлабването на мерките.

Искам да дадем на системата поне месец, за да можем да ограничим заразата. Нужни са поне 21 дни. До 8 дни се очаква да има по-положителни резултати.

Според министъра мерките досега са подценявани.

Няма да бъдат поставяни КПП-та на изходите и входовете на градовете.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев даде кратка статистика.

14-дневната заболеваемост е над 2 млн., починали са 49 264 лица в Европа. У нас са регистрирани 23 569 случая, 102,07% е ръстът за седмица. На 14-о място сме по заболеваемост. В Габрово, Кюстендил и София има най-много заболели.

Изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", проф. Асен Балтов, обясни, че графикът на медиците е натоварен изключително. 345 са изписаните пациенти за седмица. Над 2000 медицински лица са заразени.

Проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че 5 болници на подчинение на ВМА участват в ковид лечението, дори надхвърлят капацитета на разкритите легла. 218 са заетите легла. Изключително голям натиск има в болниците, предизвика интерес повторното заразяване на 4-ма медици за 5-8 месеца, обяви генералът. В армията е създадена система за действие, която е дала 10-кратно намаление на заболелите.

Директорът на „Александровска болница“, проф. Борис Богов, обяви, че преструктурирането на болницата не ощетява пациенти. Няма персонал, който да обслужва 104-те легла обаче. Всички колеги не са си тръгвали с месец от отделенията, каза директорът. Той помоли за доброволческа помощ.

Малко по-рано днес, министър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща с членове на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. По време на съвещанието здравният министър Костадин Ангелов докладва данни за развитието на пандемията от COVID-19 на територията на България. Бяха обсъдени конкретните параметри по отношение на заболеваемостта и смъртността в страната. Беше направен преглед и на натовареността на болничните заведения у нас.

В срещата взеха участие председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директорите на „Пирогов“ и на Александровска болница - проф. Асен Балтов и проф. Борис Богов.

 

КОМЕНТАРИ

Директор08:16 - 24.11.2020
Какъв локдаун бе,половината училища в страната са без болни деца и ученици.Без болни учители.Защото учителите ги пазят от сутрин до вечер при целодневна организация.Сега ги освободете и ще видите как са онлайн от улицата, по градинки и площади и всякакви други места.Тогава ще започнат да се разболяват и те и тези около тях...До сегашната система за училищата беше много удачна!
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK