В босилеградското село Извор отбелязаха 24. май с възрожденски дух

Снимки: КИЦ - Босилеград

Културно-информационен център /КИЦ/ „Босилеград”, Столична община, Олимпийски клуб Босилеград и Граждански комитет „Западни покрайнини“, в босилеградското село Извор, пред църквата „Света Троица“ тържествено и емоционално, във възрожденски дух отбелязаха Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24. май.

Тържеството започна с камбанен звън. 

Мъжки хор към храм „Св. мъченик Николай Софийски“, с диригент маестро Георги Гичев изпълни църковни и възрожденски песни. Проф. Добромир Митев и  негов студент от Държавната консерватория в София Владан Иванчев от Сурдулица изпълниха Право хоро.

Бяха прочетени поздравителни писма от посланика на Р България в Р Сърбия негово превъзходителство Радко Влайков и на Председателя на държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев. Поздравителни слова отправиха Иван Николов - председател на Културно-информационен център „Босилеград“, Николай Колев - пълномощен министър при Генералното консулство на Р България в Ниш, д-р Валентин Янев - съпредседател на Граждански комитет „Западни покрайнини“.

Стихотворения прочетоха ученици от ОУ „Георги Димитров“ в Босилеград и ученици от 55 СОУ „Петко Каравелов“.

Тазгодишната награда на КИЦ „Босилеград“ и Граждански комитет „Западни покрайнини“ за принос към развитието на българската култура и свободата на словото в Босилеград бе връчена на Йовица Костов в качеството му на кореспондент на ТВ Инфокодал.

Учители, родители и ученици от 55 Софийско училище „Петко Каравелов“ и пълномощен министър Николай Колев посетиха и бяха приети от директора на ОУ „Георги Димитров“ в Босилеград, Методи Чипев.

Присъствието на ученици, учители и родители от босилеградските училища беше скромно. Повечето ученици от училищата бяха ангажирани с мероприятия, които нямат пряка връзка с празника.

За разлика от предишните години, отбелязването на Деня на българската просвета и култура и славянска писменост, с изключение на едночасовото задържане на автобуса с учениците и колите от София на митница Рибарци – Олтоманци, мина без провокации и инциденти.

За първи път в село Извор нямаше засилено полицейско присъствие. Свещеник Зоран Стоянов този път видимо беше благосклонен и даже готов тържеството по отбелязването на празника да се проведе в самата църква, което бе немислимо преди няколко години.

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK