Мелник ще посрещне винопроизводители на фестивала "Златен грозд"

Снимки: Община Сандански

На 10. и 11. февруари община Сандански, Сдружение „За Мелник“ и винопроизводителите от Мелнишкия регион ви канят да се потопите в света на лозарството и винарството по случай празника на свети Трифон Зарезан.

На двудневния фестивал „Златен грозд“ жители и гости на китното градче ще се насладят на богата фолклорна програма, дегустирайки прочутото мелнишко вино, представено от винопроизводители от целия регион.

Първият фестивален ден ще бъде открит от кмета на община Сандански – Кирил Котев, в 11 часа. В празничната програма участие ще вземат самодейни състави от Община Сандански и страната. Специални гости ще бъдат Кукерска група, с. Черниче, Гайдарски състав „Петко Войвода“ /гр. София/ и Мъжка фолклорна група „Огражденска четворка“.

През втория фестивален ден в Мелнишко ще прозвучат гласовете на Теди Еротеева, Георги и Иван Гоцеви.

Традиционно ще се проведе и конкурс за най-добро домашно червено вино, в категориите „Мелнишка лоза“ и „Букет“.

По случай Празника на винарите и лозарите, седмица след фестивала, винарните ще продължат общия празник. На 17. и 18. февруари „Дни на отворените врати“ ще посрещат ценителите на хубавото вино в региона на Мелник.

Целта на събитието – да бъдат привлечени повече български и чуждестранни туристи в този емблематичен за българското вино край, за да могат да го опознаят и обикнат в цялата му прелест – чрез виното, храната, фолклора, традициите и природата. Фокусът е върху висококачественото вино от местни и международни сортове и възможностите за винен туризъм в местността. 

Участващите винарни в „Дни на отворените врати“ са:  

  • Вила Мелник,с.  Хърсово
  • Златен Рожен, с. Капатово
  • Либера Естейт, с. Хотово
  • Орбелия, с. Коларово
  • Орбелус, с. Кромидово
  • Рупел, с. Долно Спанчево
  • Семейно Имение Зорница, с. Зорница
  • Синтика, гр. Сандански

Всяка изба е подготвила разнообразна програма за своите гости, включваща обиколки на винарните и беседи, дегустации, ритуал по зарязването, както и фолклорни, кулинарни и други събития. 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK