В Благоевград откриват плоча на революционера Иван Караджов

снимки: bg.wikipedia.org

Нова паметна плоча ще бъде открита в Благоевград. Тя е в памет на горноджумайския революционер Иван Караджов /Веригин/. На 8 декември от 11.00 часа на Старите гробища ще се извърши поклонение пред гроба на революционера, а в 11.30 часа ще бъде открита паметната плоча. Тя ще бъде поставена отляво на Образцово народно читалище „Никола Вапцаров”, с поглед към паметника на незнайния македонски четник в Благоевград.

Биг Бенд – Благоевград ще изпълни песента „Тих бял Дунав”, на която автор на музиката е Иван Караджов. Текстът на популярната българска маршова песен е написан в чест на Ботевата чета от Иван Вазов.

Иван Христов Караджов, познат още като Веригин е български общественик, един от ръководителите на ВМРО, от привържениците на Иван Михайлов. Член е на ЦК на ВМРО от 1928 г.-до 1931 г.

Роден през 1875 година в горноджумайското село Лешко, което тогава е в Османската империя. Със стипендия на Българската екзархия е изпратен да учи в българското класно училище в Цариград. Завършва Солунската българска гимназия, където се присъединява към ВМОРО.

Става учител в Горна Джумая и по нотно пеене Скопското българско педагогическо училище (1895 - 1898). Образованието си завършва в 1902 година в Императорската певческа школа в Санкт Петербург, По време на Илинденско-Преображенското въстание е в затвора.

В Солун, Караджов е сред учредителите на Съюза на българските конституционни клубове. В 1909 година композира музиката на песента „Тих бял Дунав се вълнува“, заради което е преследван от властите, наказан и преместен да преподава в Солунската българска девическа гимназия.

През Балканската война Караджов е доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия. От 1913 година е учител в Горна Джумая.

През септември 1915 година младши подофицер Караджов завежда разузнавателен пункт №3 в Горна Джумая на Партизанския отряд на Единадесета пехотна македонска дивизия. При започването на Първата световна война навлиза в Македония и организира разузнавателна чета. По-късно е началник на разузнавателния пункт във Велес.

След войната до 1930 година отново преподава пеене в Горна Джумая. Включва се във въстановената от Тодор Александров ВМРО и е пунктов началник на Организацията в Горна Джумая.

През юли 1928 година на Седмия конгрес на ВМРО е избран за член на ЦК заедно с Иван Михайлов и Страхил Развигоров. При разцеплението след убийството на Александър Протогеров е на страната на крилото на Иван Михайлов. Пенсионира се и спира да преподава през 1930 година, а година след това отказва поста си във ЦК на ВМРО по здравословни причини.

Иван Караджов умира през 1934 година в Горна Джумая. За него Христо Шалдев пише: Той беше добър и приятен събеседник във всяка компания; беше човек с широка душа; беше, най-после, голем българин в душата и съзнанието на когото бе легнала идеята за освобождението и обединението на българското племе

Община Благоевград и ВМРО канят всички на отриването на новата паметна плоча на революционера Иван Караджов.

 

снимки: bg.wikipedia.org

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as