В Благоевград отбелязаха 103 години от рождението на Вапцаров

снимки: Община Благоевград

С тържествената церемония в Благоевград днес бе почетена 103-та годишнина от рождението на българския революционер и поет Никола Вапцаров. Областният координатор на ГЕРБ – Благоевград и председател на Общинския съвет Даниела Савеклиева, заедно с представители на общинската администрация и общински съветници, представители на държавни и образователни институции, положиха венци и цветя пред паметната плоча на поета.

Стихове на Вапцаров изпълни Николай Кимчев, директор на драматичния театър в Благоевград, който носи името на поета.

Никола Вапцаров е роден на 7 декември 1909 г. в град Банско. Единствената стихосбирка на Вапцаров „Моторни песни” излиза през 1940 г. Творчеството му е превеждано на редица езици.

На конгресите на Световния съвет на мира в Париж и Прага през 1949 г. са учредени международни награди на мира, които се дават на изтъкнати радетели и борци за мир.

Вапцаров е удостоен с тази престижна международна награда измежду десетки предложения от десетки страни. На 3 декември 1953 г. по време на Втория конгрес на мира почетният знак на наградата и грамотата са предадени на майката на поета Елена Вапцарова.

 

снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK