3-ти март в теснолинейката! Якоруда днес е най-българското градче

Снимка: Infomreja.bg

България е жива, се чува на гара Якоруда днес – 3-ти март 2019.

За четвърта поредна година гости пристигнаха в Якоруда с влака и заедно с местните заиграха на едно хоро – българското, патриотичното.

С развети знамена, носии, тъпани, питка и много настроение на гарата в очакване на влака се събраха 200 човека, малки и големи. Тръпнещи от желание да видят тежката машина, от която се развяваха знамената, хората гледаха в посока Велинград и ето че и теснолинейката пристигна точно в 11.55 ч.

Звучат народни песни, питки – ръчно месени, в ръцете на красиви българки посрещат пристигащите и ги канят: „Честит празник! Добре сте ни дошли! Вземете си“.

Деца в народни носии развяват знамена и гледат високо към небето как българският флаг се вее от вятъра.

И именно това е и целта на събитието, организирано от Кристиян Ваклинов – основател и председател на Гражданско сдружение „За теснолинейката“.

„Да повдигнем духа, да върнем самочувствието на хората, да покажем, че малкият обикновен човек като всички нас, когато е ръка за ръка с другия малък и обикновен човек, може да направи голямото и може да промени деня си, така че утре да е по-хубаво от днес, без да сме зависимо от някого, без да сме зависими от финансови средства, без да го правим с такива лична полза, а да го правим единствено с кауза за влака, за Якоруда и за България.

Защо точно с влака?

Защото влакът и Якоруда имат нужда от популярност и подкрепа, защото и двата обекта са малко позабравени, а не са за забравяне и за подминаване, казва пред ИНФОМРЕЖА Кристиян.

Днес влак „Родопи”, който се движи по маршрута Септември-Добринище, пътува с увеличен състав, а мотото на честването бе „На 3-ти март: Заедно в теснолинейката”.

След като гостите пристигнаха на гарата празникът премина в шествие под звука на биещи празнично камбани, а след това на центъра на града се събраха всички.

Там вече пенсионирана учителка от Пазарджик, дошла специално за празника, поздрави с "Излязъл е Дельо хайдутин” събралото се множество.

Йорданка Еремиева от пазарджишкото село Братаница сподели ведро, че е дошла, защото за нея 3 март е свята дата и като учителка с повече от 32 години страж по музика, винаги е възпитавала децата на любов към България.

В Якоруда има смесено население…

Смесено население, което съжителства мирно с изключени на влияние, което не пречи точно в този ден хората да са ръка за ръка. Това не пречи да сме заедно – местни и гости. Видяхте колко местни ни посрещнаха на гарата, сред тях има и от едните и другите, но всички сме българи – наследници на Аспарух, каза още организаторът.

А дали се забравя патриотизма след 3 март?

Все още се забравя, но все повече се сещат хората и през времето.

За 4-а поредна година сме тук – виждам впоследствие тези мероприятия карат хората да си мислят по-често за трети март, за България, за нашето самочувствие, което нямаме.

След това събитие, аз лично се чувствам много щастлив, физически изморен, психически изключително зареден за следващите мероприятия.

След кратка програма в читалището, хоро изпълни площадното пространство под звуците на хубава българска народна музика.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТОМРЕЖА

ВИДЕО ВИЖТЕ ТУК 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK