В Бараково почетоха 104 г. от освобождението на Пиринска Македония, младежи от четири държави посетиха Стобските пирамиди

Снимка: Infomreja.bg

Читалище "Възраждане" в с. Бараково съвместно с талантливите деца от ЦДГ "Радост" и ученици от СУ "Христо Ботев" - Кочериново почетоха 104-годишнината от освобождението на Пиринска Македония. 

На тържеството, под ръководството на читалищния секретар Лалка Иванова, присъстваха десетки жители на село Бараково, както и много гости. Сред тях бяха директорът на детската градина Диана Нешева, директоркът на СУ "Христо Ботев" Надя Коюмджийска и зам.-директорът Анна Миладинова.

Честването уважиха и представители на областното ръководство на ВМРО в Благоевград и народният представител от Патриотичния фронт Атанас Стоянов. 

На 5 октомври 1912 година, в 5 часа на разсъмване, над Рилското дере при село Бараково проехтяват първите 5 оръдейни залпа на трета бригада на 7 Рилска дивизия, командвана от генерал Георги Тодоров.

3100-те български воини от от лявата колона на бригадата са ръководени от генерал-майор Спас Георгиев. Те безпрепятствено преминават моста на река Рилска, която до този миг е очертавала границата между Турция и България. В 16 часа следобед, същия ден първият освободен град е Горна Джумая.

Междувременно днес доброволците от Турция, Испания, Португалия и Грузия към сдружение "Alternativi International" - Благоевград заедно с младежи от община Кочериново организираха забавни игри и спортни състезания. 

Визитата на доброволците бе по покана на сдружение "Заедно за успех" - с. Бараково с цел запознаване на младежите с програма "Еразъм +" и популяризиране на спортните игри и дейностите на открито.

След забавните емоции, които взаимно си подариха, всички заедно отидоха на организиран пикник и посетиха красивите Стобски пирамиди в с. Стоб.

Община Кочериново съдейства на младежите доброволци като осигури свободен достъп до пирамидите.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK