Граждани и гости на Банско поднесоха венци и цветя пред паметника „Банско помни героите”

Иван Кадев припомни имената на банскалиите, дали живота си за родината

Граждани и гости на Банско поднесоха венци и цветя пред паметника „Банско помни героите” по случай Националния празник на България.

Кметът Иван Кадев и неговият екип, председателят на Общинския съвет Димитър Русков, народните представители Александър Мацурев и Елена Ангелинина, проф. Светлана Шаренкова, общински съветници, представители на институции и политически партии, много граждани и гости на града почетоха подвига на освободителите на България.

Кметът на Банско поздрави присъстващите с празника и ги призова да помнят уроците на историята, вярата, жертвоготовността, героизма и смелостта на всички участници в национално-освободителните борби за свободата на българския народ.

Иван Кадев припомни имената на банскалиите - съратници на Раковски и Левски. „Гнездо на комити“ – така турците наричали бунтовно Банско. Оттук черпят своята вяра и сила Терзи Никола и кир Благо Тодев в неравната бран с поробителя.Банскалиите Лазар Миджин и Иван Молеров участвуват във втората легия на Раковски, а след разтурянето ѝ, Иван Молеров става един от близките сподвижници на Левски. Жив е споменът за хаджи Кандит Дъгарадин – съратник на Апостола, основал през 1876г. местен революционен комитет заедно с Никола Фурнаджиев, Михаил Хадживълчев,Никола /Конде/ Хаджиласков и др.

Свободата – духовна и политическа насочва въжделенията и осмисля подвига на поколения непокорни пиринци.

3-ти Март осмисля всички велики дела, героизъм и саможертва на народа ни в новото време. На този ден преди 143 години се роди силата на една страна, вярата на един народ, стремежа към едно обединение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK