Банско възпитава на спортна култура малки и големи

Снимки: Община Банско

Тенис и игрите на баба и дядо са на почит в курортния град

Подбуден от страстта си да рисува и любимият си спорт - тенис на маса, роденият в Банско Николай Бизев, с още няколко свои съмишленици, изрисува скучните стени на тенис клуб „Джангал” и като завършек на това красиво дело, организира приятелски турнир, в който участие взеха повече от двадесет тенисисти от страната и региона.

Привлечена беше и чуждестранната общност в града, с желание за сътрудничество и нови приятелства. Специални благодарности бяха изказани на Община Банско за подкрепата към този спорт.

В рамките на два дни за всички желаещи да се учат на тенис, се предостави безплатно професионален инструктор. Бизев сподели, че драконът на стената вече носи името Джангал и става символ на спортния клуб. 

Спортът в Банско бе на почит и по време на честванията на Освобождението на Банско.

Спортен празник под надслов „Игрите от вчера и днес” беше част от програмата на Община Банско по случaй празника на града.

Малки, големи и още по-големи момичета и момчета се забавляваха в ритъма на песнички, познати от деветдесетте и с игрите на своите дядовци и баби.

Лошото време никога не е било пречка за игра и напълно обновения физкултурен салон на гимназията по електроника и електротехника предостави възможност събитието да се случи.

Гости на игрите бяха: Асен Тренчев, радетел на банските традиции и дух, който плени децата с колоритен разказ за игрите от своето детство, както и треньорът на поколения скиори разказа истории за първите спортисти в града ни. Игрите бяха официално открити от заместник-кмета Ивайло Ръхов. Доайена на ски спорта в Банско – Ангел Чакъров, разказа как се е зародил спорта и увлекателни истории за първите спортисти в града ни.

Асен Тренчев, радетел на банските традиции и дух, плени децата с колоритните си спомени за игрите от своето детство и разказа на учениците как е играл с приятелите си във времето когато не е имало физкултурни салони. „Бай” Асен, близо деветдесет годишен направи атрактивна демонстрация на играта Челик и спомни как са си правили топки от животинска козина.

Двамата ветерани грабнаха кокилите изработени специално за събитието и след това помогнаха на всички желаещи да опитат от това нелесно предизвикателство. Два часа в дъждовния ден, повече от сто деца прекараха в игри от времето на своите дядовци и баби. Разделени на групи под ръководството на професионални треньори от местните клубове децата играха в игрите: сляпа баба, спускам спускам кърпа, ластик, пиян морков и много други.

Атрактивен финал на спортния празник, постави любимата „дъга магарица” и всички участници се събраха за снимка за спомен от този ден. В чест на празника на града учениците си тръгнаха с тематични подаръци осигурени от Община Банско.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK