В Банско откриват VIII Международeн фестивал „Между три планини”

снимка: Община Банско

За осма година Банско ще бъде домакин на традиционния фестивал за автентичен фолклор „Между три планини”. Проявата се организира от общинската администрация и продуцентска къща „Едита Груп” и ще се проведе на 21 и 22 май. В последните си издания фестът прескочи националните граници и прерасна в международен.

Тази година програмата включва надпяване и надиграване на над 1000 самодейци от всички краища на България и гости от Гърция. Заявки за участие са дали фолклорни състави и танцови ансамбли от Банско, Разлог, Велинград, Пещера, Пазарджик, Доспат, Скребатно, Бабяк, Елешница, Капитан Димитриево, Алеко Константиново, Горно и Долно Драглище, Сандански, Белица. За първи път в VІІІ фолклорен фестивал „Между три планини” ще пеят и танцуват самодейци от Оряхово, Главница, община Пазарджик, Горни окол, Софийско, Кулата, Войводиново, Пловдивско.

Стремежът за оригиналност и артистичност амбицира изпълнителите да подготвят интересни програми, с които да покажат танци и носии, да изпълнят песни и ритуали от техния край. Стана традиция на сцената на фестивала да се извиват кръшни хора, да звучи народна музика от различни краища на България и Балканския регион. Емоцията е от представянето на най-малките таланти, през енергията на тиинейджърите в народни носии до запомнящото се участие на певци и инструменталисти, надхвърлили 70 - годишна възраст, съпроводени от техните деца и внуци. В двата фестивални дни  Банско се превръща в столица на балканския фолклор.

Гости на осмото издание на фестивала са Васко Лазаров и Ваня Найденова. За всички, които искат да съпреживеят фолклорната магия на „Между три планини”, Банско отваря гостоприемно врати на 21 и 22 май 2011 година от 16.00 часа на централния площад в града.

 

снимка: Община Банско

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd
loading...