За Седмицата на гората: Засадиха фиданки в община Банско

Тази година тя се реализира със съдействието на ЮЗДП

В рамките на националната „Седмица на гората”, покрай новоизградения участък на улица „Найден Геров” в Банско бяха засадени фиданки от конски кестен, червен дъб и акация, а в землищата на село Осеново и село Гостун - горскоплодни фиданки. Дните от тази празнична седмица традиционно са посветени на масови залесявания, в които се включват хиляди хора от цялата страна.

В засаждане на дървета в Банско и в землищата на съставните села на общината се включиха кметът Иван Кадев, председателят на ОбС Димитър Русков, зам.кметът Костадин Атанасов, директорът и зам.-директорът на ТП ДГС „Места” инж. Димитър Пидов и инж. Милена Петрова, служители на общинския отдел „Озеленяване” и горски работници, кметските наместници на селата Гостун и Осеново - Илия Белев и Георги Чепилев.

От 1925 година досега, с кратки прекъсвания, България всяка година отбелязва „Седмицата на гората”. В Закона за горите, приет през същата година, е утвърден празникът на залесяването: „...всяка година най-малко по два дни да се употребяват за работа по залесяването и в горските култури. Освен това всяка година през пролетта Министерството на земеделието и държавните имоти в съгласие с това на Народното просвещение урежда Празник на залесяването, в който са длъжни да вземат участие учениците от всички училища заедно с учителите, а така също и войската и трудоваците“.

Държавническото отношение на ръководствата на община Банско и на горските стопанства на територията на общината за залесяване е традиция, която през годините е имала различни измерения, но винаги е поддържана жива. Тази година тя се реализира със съдействието на ЮЗДП, което безвъзмездно осигури фиданки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK