В Баничан вече се подготвят за първия кулинарен фестивал в Гоцеделчевско

Румяна Джибова, снимка: Личен архив

В читалище „Изгрев – 1930“ – село Баничан, стартира подготовката за провеждане на първия кулинарен фестивал в Гоцеделчевски район. Това ще стане през есента, когато се прибира реколтата, но богатият опит на читалищните активистки показва, че резултатите са отлични, когато има време да се помисли за всичко.

Наскоро читалището получи специална награда за участието си в Националната кампания „Кулинарното наследство на България“. Премията от 1 000 лева, осигурена от голяма търговска верига, е именно в подкрепа на локален кулинарен фестивал.

Задължителен продукт в  отличената на конкурса Огледна баница е прочутият баничански кромид, който преди две години беше признат за един от 30-те продукта в съкровищницата на България.

Предварително запържен в масло до омекване, той е част от плънката за баницата. Останалите продукти са традиционни – яйца, сирене, масло, а през постите – орехи.

Баницата се казва Огледна, защото задължително се е приготвяла от майката на момичето, когато в дома са идвали годежари и тя е трябвало да ги посрещне, както подобава. Оригиналността и автентичността на рецептата, предавана от поколение на поколение и изпълнявана от местни продукти, са впечатлили журито.

„Радваме се на наградата и гледаме напред!“, казва секретарката на читалището Румяна Джибова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK