В ареста остават и останалите четирима косовари, задържани на ГКПП - Гюешево

Снимки: Infomreja.bg

Четиримата косовари, задържани в района на ГКПП-Гюешево, останаха в ареста след решение на Районния съд в Кюстендил. Съдия по делото днес бе Светослав Петров, който категорично отказа да пусне на свобода имигрантите.

Чужденците са обвинени в незаконно преминаване на границата и липса на документи за самоличност. Днес в съдебна зала 23-годишният Флямур Весели, 24-годишният Бесник Бетичи, 21-годишният Лябеат Каралити и 20-годишният Атмир Бетичи заявиха, че са влезли в България, за да търсят работа и препитание. 

„Животът в Косово е много труден и затова решихме да се махнем от там“, казаха имигрантите.

Четиримата мъже преминали у нас през зелена граница, където ги очаквал с кола 36-годишният Фатон Реджепи, също от Косово. По-рано днес той също бе оставен за постоянно в ареста.

Засега срещу петимата мъже са повдигнати обвинения за незаконно пребиваване на границата и за липса на документи за самоличност. Фатон Реджепи ще отговаря пред закона и за предлагане на подкуп на длъжностно лице.

На този етап няма информация дали косоварите са свързани по някакъв начин с "Ислямска държава". В деня, в който бяха арестувани, бе обявено, че в мобилните им телефони са открити снимки на обезглавени хора и призиви към джихад. Прокуратурата тепърва ще разследва това и дали чужденците ще се сдобият с нови обвинения. 

Прокурорът по делото Албена Разсолкова настоя за налагане на най-тежката мярка срещу младежите от Косово, тъй като са без документи за самоличност и могат да се укрият. Съдът уважи искането и ги остави в ареста.

За да проследи процеса отблизо, днес в Районния съд в Кюстендил пристигна и консулът на Косово.

По-рано днес с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ се сдоби и шофьорът на автомобила, опитал се да премине Гюешево с нелегални имигранти. 36-годишният Фатон Реджепи дори предложил подкуп в размер на 175 евро на граничните власти.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK