В Абланица долетя първият щъркел

Снимка: БДЗП

Той е бил пръв и миналата година

Точно на 1-ви март в хаджидимовското село Абланица долетя първият щъркел. Същата птица кацна миналата година в селото седмица по-рано. По всичко личи, че е млада, щом успява първа да прелети смайващото разстояние от 10-12 хиляди километра.

„Нормално е щъркелите да започнат да пристигат в началото на месец март. В нашата община те идват обикновено през втората седмица на март“, казва Димитър Попов от БДЗП.

В другото село, известно с щъркелите си - Баничан, все още пернати гости няма. Това показва и камерата за видеонаблюдение, която вече работи.

Димитър Попов коментира и снимката на пристигнал щъркел, която наш съгражданин публикува на 10-и февруари. Според него става въпрос за една от трите птици, останали да зимуват тук – млади щъркели, които по-късно излетяха от гнездата си и изпуснаха ятата, отлетели на юг.

„Когато беше най-студено през януари, те се бяха изтеглили в Гърция, но поради топлия февруари не се изключва възможността отново да са дошли тук. Обикновено младите птици остават в Африка, докато станат полово зрели, а това отнема няколко години“ – обясни той.

Според орнитолога, за да сме сигурни дали един щъркел се е завърнал от юг, трябва да го видим в гнездото му. Защото, пристигайки, мъжките щъркели веднага заемат гнездата си.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK