В Гърмен беше изнесен голям благотворителен концерт

Снимка: Infomreja.bg

Училището посвети своя юбилей на благородна кауза

Обществеността в село Гърмен тържествено отбеляза 90-годишнината на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“. Заедно с това тя изрази своята съпричастност към възстановяването на храм „Свети Георги“, който се намира в старото село. Базарът, проведен преди тържеството, и изнесеният  концерт бяха с благотворителна цел – събиране на средства за църквата.

Празнично украсената сцена на читалище „Искра – 1924“ бе буквално превзета от големите дарования на местното училище. Под ръководството на своите учители те бяха подготвили богата програма, тематично свързана с Деня на народните будители. Децата пяха, декламираха, изнасяха сценки… Към тях се присъединиха с фолклорни изпълнения  ученици  от  Дъбница. Публиката беше зарадвана и от голямата музикална надежда Елиф Уруч от Корница.

В словото си директорът на училището – Стоян Стругов, говори за трите стълба на духовността – училището, читалището и църквата. С голяма признателност той припомни делото на предците, които преди 90 години с доброволен труд са изградили просторната и красива сграда на учебното заведение.

„Нашите прадеди са били будители, такива са и учителите, и децата. Всички сме будители, когато мислим за напредничавост“, каза той.

Тържеството беше уважено лично от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. Той сподели наблюдението си, че тази година проявите в чест на Деня на народните будители са повече от друг път, и сърдечно приветства всички съпричастни към благородната инициатива за възстановяване на светинята.

От името на местното читалище приветствие поднесоха неговият секретар и главният библиотекар – Зорка Тъпанкова и Бойка Пашкулева. В словата си те също подчертаха духовната връзка между читалището, училището и църквата.

В богатата концертна програма се включиха и двама професионални изпълнители – народният певец Янко Неделчев, чиито корени са от Гърмен, и певицата с изключително богат репертоар, неврокопчанката  Бояна Карпатова – Москова.

В края на концерта директорът на училището обяви събраната сума – 5 260 лева.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK