В Горно Дряново изкупната кампания приключва до дни, кметът Хаджиев: Няма да остане неизкупен тютюн

Снимка: Infomreja.bg, архив

През следващата седмица се очаква изкупната кампания на тютюневата реколта за 2015 г. в гърменското село Горно Дряново да приключи, прогнозира кметът Мехмедали Хаджиев.

Пред ИНФОМРЕЖА той сподели, че до момента е изкупен повече от половината от произведения през миналата година тютюн в селото, а изкупвачите от „Сокотаб“ са обещали през следващата седмица да изкупят и останалото количество в Горно Дряново.

Тютюнопроизводители от селото коментираха, че средната изкупна цена на реколта 2015  се движи между 4,50 и 5 лева. Въпреки ниските цени обаче, хората все пак са доволни, че ще бъде изкупен тютюнът им до последния лист.

С всяка изминала година както в целия Гоцеделчевски регион, така и в Горно Дряново желаещите да отглеждат тютюн намаляват драстично заради ниските изкупни цени и неуредиците в бранша, от които страдат най-вече производителите.

Точно по тази причина и в Горно Дряново миналата година, въпреки подписаните договори, много хора са е отказали да отглеждат тютюн.

Именно този факт в момента решава въпроса на тютюнопроизводителите от селото с недоговорираните количества произведен тютюн, като хората с договори отстъпват важните документи на онези, които по една или друга причина не са могли да сключат такива.

„В нашето село няма да остане неизкупен тютюн. За произведения в повече или недоговориран тютюн се използват договорите на приятели и роднини, сключили ги миналата година, но впоследствие се отказали да го сеят  предимно заради  заминаване на работа в чужбина или по други семейни причини“, коментират хората от Горно Дряново.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK