Уволняват от работа учителя Росен Ангелов

Тина Попова, Йордан Андонов и Костадин Хаджигаев, снимка: infomreja.bg

Учителят по психология и философия в Езиковата гимназия в Благоевград Росен Ангелов ще бъде уволнен. Това съобщи директорът на училището Тина Попова на нарочна пресконференция с участието на областния управител Костадин Хаджигаев и депутата Йордан Андонов.

Попова уточни, че заповедта за уволнениято на педагога, който е и председател на фондация "Мечта", вече е изготвена.

В момента Росен Ангелов е в неплатен отпуск.

Новината за отстраняването му от елитната благоевградска гимназия дойде, след като миналата събота на кръгла маса приятели и близки на мистериозно загиналия 25-годишен младеж Марио Нушков поискаха оставката на Росен Ангелов.

Марио Нушков загина в началото на октомври, падайки от електрически стълб в безлюдна местност край село Бистрица. Инцидентът е станал недалеч от вилата на Ангелов, където Марио е бил във фаталната вечер заедно със свои приятели.

След смъртта му стана ясно, че Марио Нушков е бил сред основните привърженици на фондация „Мечта” и бивш ученик на Росен Ангелов. Приятелите на младежа обвиниха преподавателя, че имал силно въздействие над Нушков и със своята идеология го променил психически до неузнаваемост.

На дискусията в събота бивши ученици на Езиковата гимназия признаха, че в часовете си Росен Ангелов разпространявал и продавал книгите за Анастасия.

Директорката на училището Тина Попова заяви, че ръководството на гимназията не може да бъде отговорно за смъртта на Марио Нушков, който е бивш възпитаник на учебното заведение.

"Става дума за 25-годишно момче, което се увлича по движението, след като е завършило гимназията", каза Попова. Тя бе категорична, че досега не е получавала жалби и сигнали срещу методите на преподаване на Росен Ангелов.

„Възразявам срещу опитите да се срине авторитетът на нашата гимназия”, подчерта тя.

"Росен Ангелов е учител в гимазията от 1993 година насам, от тогава има една единствена екскурзия с моя заповед, за която родителите са дали съгласието си", каза още Попова, с което декларира че наредбата за екскурзии е спазена. Никой не бил сигнализирал, че психологът налага на учениците да четат книгите за Анастасия. Освен това тази литература свободно се продавала в книжарниците.

Депутатът от ГЕРБ Йордан Андонов пък сравни случая „Марио Нушков” с протестите от миналата зима в гоцеделчевското село Брезница, където учениците стачкуваха повече от месец в знак на несъгласие с новоназначения директор.

„Няма да допуснем хората да решават съдбата на институциите. Директорката на Езиковото училище не е виновна за смъртта на едно момче, за което всички скърбим”, каза той.

Областният управител Костадин Хаджигаев се ангажира да запознае с подробностите по случая и образователния министър Сергей Игнатов.

 

КОМЕНТАРИ

tctc03:02 - 19.11.2012
Тези хора са много зле. Нямам думи просто......
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK