Сметището в село Изгрев вдига хората на протест

Снимка: Infomreja.bg

Жителите на благоевградското село Изгрев настояват да бъде затворен табанът за строителни отпадъци край селото, съобщава БНТ.

Той се намира само на километър и половина от населеното място, а найлони и стиропорите, които се изхвърлят на него, често се озовават в лозята и имотите на хората в района.

Близо 100 жители на село Изгрев вече са се включили в подписката за закриване на общинското депо. Те са категорични, че не бъде ли затворен табанът за строителни отпадъци ще преминат към гражданско неподчинение.

Гергана Боева: "Става много голямо и то ще излезе вече извън контрол, като почне да вали дъжд, всичко ще дойде тука. Затова искаме да спрат вече. Деца играят нагоре, не става така. Ще спираме камионите и ще стачкуваме, няма да ги пускаме натам."

Иван Чорбаджиев: "Замърсява се първо рекичката. Горе то вече 8-10 метра има височина, землището на хората там е нарушено много."

Сметището за строителни отпадъци се охранява само през деня. Оградата около него е скъсана на няколко места и често на депото нерегламентирано се изхвърлят и други видове отпадъци.

Йордан Китанов, кмет на село Изгрев: "Това трябва да се води табан за строителни отпадъци, не за битови. Горе може би ще можем да си обзаведем цял апартамент фотьойли, дивани, матраци. Трябва да се запръсти, отгоре да се направи една голяма камара пръст отгоре, за да може да се озелени, това да остане така да се каже погребано. Но продължава."

От Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград казаха, че на депото редовно се извършват проверки като през последните две години не са констатирани нарушения. Дали от общината ще вземат решение то да бъде закрито за сега не е ясно.

Преди месец сигнал до ИНФОМРЕЖА бе подаден за нерегламентираното сметище над Благоевград.

Костадин Трендафилов живее в съседство с реката, която минава през с. Изгрев и с. Марулево.

„От няколко дни насам камиони със строителни отпадъци изхвърлят сметта край реката. Мястото, на което живея в момента е сметище.“

Трендафилов се на фирмата, извозваща материалите, и заплашил, че ще подаде сигнал до медиите. За кратко камионите спрели да разтоварват боклуците, но пак възобновили курсовете.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK