Цял отдел в Община Благоевград бойкотирал управлението

Снимка: Infomreja.bg

От направление „Култура“ са освободени 5 души

Некултурни сцени в културния отдел на Община Благоевград.

След като преди дни от отдел „Култура“ обявиха във фейсбук страницата си, че я закриват „временно“, днес зам.-кмет Василиса Павлова даде информация, касаеща съкращаването на служителите.

От направление „Култура“ са освободени 5-има души – 2-ма организатори „Прояви и връзки с културни институти“, 1 организатор от „Културно-информационен център“ и 1 главен експерт „Европейски проекти и програми“, както и един счетоводител.

Те присъстваха на пресконференцията без да вземат участие по темата, но след като бяха изчетени доводите на работодателя им, бившите служители напуснаха демонстративно със затръшване на вратата залата.

В това направление оптимизирахме състава, а причините са различни – от липса на добра комуникация до неизпълнение на ангажименти по длъжностна характеристика, започна Павлова.

Зам.-кметът в конкретика обясни какво не е свършено от служителите, а именно:

  1. Избирателно публикуване на информация във фейсбук страницата на направлението.
  2. Представяне на културния календар за декември е представен 15 мин. преди пресконференция, дадена от кмета и зам.-кмет Павлова като се наложи зам.-кметът да изчете културния афиш пред медиите, а не да даде разяснения по него.
  3. Непредставяне на информация за културни събития, които предстоят или представянето им в последния момент преди събитието.
  4. Липса на прозрачност при избора на определени фирми и водещи за различни културни събития.
  5. По план сметки за определени събития са представяни суми, които се разминават с платените суми по фактури. Тези фактури са многократно връщани от Павлова.
  6. Проблем е имало с церемонията „Спортист на годината“. Не са пуснати видеовизитки – с претекст „случайно“, а на номиниран участник е лишен от визуално представяне на самото събитие.
  7. Прикрита е изискана информация за организирането и провеждането на фестивала „Франкофоли“.
  8. Информационният сайт на информационно-културния център е спрял поддръжката си преди месец без разрешението на управата, въпреки че Общината реално е заплащала поддръжката на сайта.
  9. Изпратени са 15 дни по-рано 200 поздравителни картички по случай 3-и март. Това предизвика много шум и оспори авторитета на Общината, коментира Павлова.
  10. На екипа е дадена задача да се актуализират протоколните списъци за изпращане на поздравителни адреси от Общината и имейли на институциите, до последно те не са ъпдействани. Получи се изключително конфузната ситуация един адресат да получи 4 имейла за едно и също събитие, а някой – нито едно, каза Павлова.
  11. Евродепутат се почувствал обиден, заради липсата на покана за честванията за 3-и март. Той обвинил Общината за допуснатия гаф.
  12. Забавени са множество преписки.

Неизпълнение на задълженията има и за направлението по образование и за здравеопазването.

Хората идват при нас със своите проблеми, сигнализират, минават през зам.-кмета, отговарящ за определения ресор, и сигналът остава на бюрото на членовете на някоя администрация, каза Павлова.

Липсва придвижване на документация от граждани към администрация и завършването на процеса по определен казус.

Павлова намекна, че е след справка по отношение на това доколко специалистите в направлението по култура са такива – се оказало, че малка част от тях имат необходимия за длъжността ценз.

Фестивалите, включени в културния календар, ще ги има. Заварихме традиция, която продължаваме. Не сме измислили нищо ново – в началото на всеки месец се публикуват културните месечни събития, допълни Павлова.

С малки редакции културният календар е същият, разработен от направление „Култура“, и утвърден от кмета след приемането на Бюджета.

Тя обясни, че миналата година културният календар не е бил приет от тогавашното ръководство и е бил напълно редактиран.

„Фестивали ще има“, категорична бе Павлова.

Началници на направленията няма да изпълняват подобна длъжност. Самите те не са придвижвали документи до зам.-кметовете или кмета.

„Анализът на работата на общинските служители до този момент показва, че всеки в определен момент, когато той реши, пуска определен документ до следващия след него и повече не се интересува какво се случва с преписката. Няма обратен контрол, освен ако няма личен интерес. Има ли личен интерес – тогава всичко върви много бързо. Секретарят на Общината следи как се движат преписките и кой ги забавя. Не може да се работи избирателно!“, коментира Томов.

Той даде пример и с директора на Ансамбъл „Пирин“, на когото е заръчано да организира две турнета на година в направленията – София до Варна и София до Бургас.

Преди седмица е направена проверка какво става с този проект.

Ансамбълът се състои от над 80 човека.

„Този човек има завод, той управлява завод! И този завод се ръководи на принципа „Аз получавам пари от Общината, където ни поканят отиваме, ако не ни – ще си правим репетиции“, каза Томов.

Според него Ансамбълът не трябва да разчита да покани, а сам да създава приходи с участията си.

„Ансамбълът не е институция, която запълва дупки в програми, а е канена – за да показва красотата на нашия край“

Ансамбълът струва 1 млн. от общинския бюджет.

Дал съм шанс на директора да ми даде проект са турнетата до седмица, каза Томов.

 

 

КОМЕНТАРИ

12322:33 - 09.03.2020
Само на мен ли ми звучи малоумно твърдението, че служители бойкотират работата си и са работили срещу себе си с ясното съзнание, че ще бъдат уволнени? Поведението им е абсолютно групово самоубийство според изнесеното. Много се съмнявам, че гафовете са тяхно дело, а не е резултат от нечии малоумни разпореждания.
? ? ?22:22 - 09.03.2020
А интересно какви са неизпълнените задължения в образованието и здравеопазването и защо за тях няма подробна информация като за културата? Добре е да се знае какъв е "бойкотът" там.
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK