Чуждите медии за Борисов, "уникалния" хакер и големия проблем на България

Снимка: МС

"Същинската новина на деня дойде не от предполагаемия хакер, а от премиера Борисов, който коментира престъплението по куриозен начин", пише германският ФАЦ по повод атаката срещу НАП. Ето още цитати от чуждите медии:

„Мистериозна кражба на лични данни в България", „Коварно нападение", „Атака срещу държавна агенция" - под такива заглавия големи немскоезични медии като „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, „Нойе Цюрхер Цайтунг” и „Шпигел" отразяват днес новината от България. Изданията проследяват хронологията на събитията и обръщат внимание на възможната връзка със закупуването на изтребителите F-16. Балканският наблюдател на ФАЦ Михаел Мартенс пише, че това е най-голямата оръжейна покупка от падането на комунизма насам. И отбелязва: „Веднага след одобряването на сделката България стана прицел на една коварна атака, срещу която, естествено, не могат да се противопоставят дори най-модерните изтребители".

"Вълшебник"

По-нататък Мартенс пише: „Същинската новина на деня дойде обаче не от предполагаемия хакер, а от правителствения ръководител Борисов, който коментира престъплението по куриозен начин. Той нарече хакера „вълшебник" и заяви, че е важно на такива специалисти да се осигури възможността да работят за държавата. Или поне така беше цитиран от българските телевизии. Това негово изказване отразява един съвсем реален проблем на българската държава: цели 12 години след влизането си в ЕС България все още е най-бедната страна-членка. А в държавния сектор заплатите са особено ниски."

Акцент върху същата тема поставя и швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг”: „По оригинален начин се изказа българският премиер Бойко Борисов: той нарече арестувания извършител "вълшебник", чиито способности доказвали колко висока е IT-компетентността на страната. Много жалко било, че 20-годишният седи в ареста, вместо да впрегне своите способности в полза на държавата. Борисов нареди на финансовия министър Горанов да увеличи заплатите на IT-специалистите, за да ги привлече на държавна работа. Със своите похвали за способностите на „уникалния" хакер премиерът явно се опита да внуши, че изобщо не е толкова лесно да се проникне в защитените от държавата лични данни. Но такова внушение подлежи на сериозни съмнения след въпросната кражба на лични данни, която, според цитиран от БиБиСи експерт по киберсигурност, засяга почти всички граждани на страната. Според Съюза на работодателите, много фирми възнамеряват да съдят НАП. Ако се установи нарушение на правилата на ЕС за опазване на личните данни, на дневен ред могат да излязат обезщетения за милиони", пише Фолкер Пабст на страниците на "Нойе Цюрхер Цайтунг”.

"България се обезкървява"

А кореспонденцията на Михаел Мартенс във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” завършва с кратък аналитичен пасаж: „България, която иска да влезе в Шенгенската зона, изпитва трудности да си намери способни хора за държавни служби. Млади и добре образовани хора вече от десетилетия масово напускат страната. А онези, които остават, почти не се интересуват от държавна служба. Балканската страна с едва 7 милиона жители се обезкървява - и срещу това не могат да помогнат нито американски F-16, нито руски МИГ-ове", коментира ФАЦ./ Дойчевеле

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK