Увеличават заплатите на спешните медици

Снимка: Infomreja.bg

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г. във връзка със заложените цели в Концепцията за развитие на системата за спешна медицинска помощ.

С одобрените допълнителни разходи в размер на 15 438 600 лева се предвижда увеличаване на възнагражденията на персонала в Центровете за спешна медицинска помощ и осигуряване на финансови средства за спешните отделения в лечебните заведения за болнична помощ, субсидирани по реда на Наредба № 3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения и за критериите и реда за субсидиране на лечебни заведения.

В Концепцията за развитие на системата за спешна помощ е заложена като стратегическа цел подобряване структурата на системата чрез интеграция на двете основни части на системата - извънболнична и болнична спешна медицинска помощ, което да позволи непрекъсваемост на обслужването на спешния пациент и да гарантира своевременност и качество на оказваната спешна медицинска помощ. Изграждането на интегрирания модел за развитие на спешната медицинска помощ представлява структурна промяна, която налага и промяна на разходите за персонал, и е в съответствие с изискванията на чл.77, ал.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK