Лятна антиспин кампания се провежда в центъра на Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

За 15 поредна година РЗИ - Кюстендил, провежда лятна антиспин кампания. Тази година тя обхваща четири големи общини - Кюстендил, Дупница, Бобов дол и Сапарева баня.

Екипите ще бъдат разположени на централни места, както се случва днес в центъра на Кюстендил.

"Целта е да се доближим до хората и да ги предразположим да се изследват, защото това е начина, по който се откриват много случайни носители на вируса на СПИН, които не знаят, че са такива. Знаече, че вируса на СПИН в началото не дава оплаквания и колкото по-късно бъде открит толкова по-зле за пациента. В България се предлага терапия, която е безплатна и  която  цели да удължи периода на работоспособност и жиснеспособност на човека и да се отложи заболяването за по-късен етап", каза Елена Андонова - експерт към Регионална здравна инспекция – Кюстендил.

Еспресните тестове, които се правят дават резултат до минути.

"Ако случайно нещо бъде открито, тогава етапа продължава с вземане на венозна кръв, която се изследва по други методи и се праща в София за потвържение в централната вирусологична лаборатория, след което колеги продължават кореспонденцията с човека, който е носител на вируса", уточни Елена Андонова. 

Подвижният кабинет ще бъде на разположение на гражданите в Кюстендил до 14. 00 часа.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK