Кметството и църквата в Огняново в подготовка за празника Богоявление

Снимка: Личен архив

В трескава подготовка за големия християнски празник Богоявление са и кметството и църквата „Успение Богородично“ в гърменското село Огняново, съобщи за ИНФОМРЕЖА кметът Димитрия Гюрова.

Според готовата за празника програма, в 8 часа на 6. януари ще бъде дадено началото на празничното богослужение в църквата в селото. За 10:45 е обявен водосветът, а в 11:30 местният свещеник ще хвърли според традицията в река Канина богоявленския кръст, с което ще бъдат осветени и благословени всички водни извори.

Преди това по главната улица в Огняново ще премине празничното летийно шествие, което ще се установи на река Канина на определеното за хвърлянето на богоявленския кръст място. Тази година в ритуала ще се включат и децата от неделното училище, което бе открито преди малко повече от месец.

Кметът Димитрия Гюрова кани на Богоявление жителите и гостите на селото и съседните населени места заедно да почетат както празника, така и запазения до ден днешен отколешен ритуал по хвърлянето на кръста и освещаването на водните извори и басейни на Богоявление, наричан още Водици в някой други краища на страната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK