Гимназисти от Огняново и Рибново дискутираха борбата с ХИВ/ СПИН

Снимки: Личен архив

Невероятна и много полезна среща бе проведена днес по инициатива на младежи от БМЧК – Огняново, заедно с техния председател Димитрия Гюрова-кмет на село Огняново, в училището в гърменското село Рибново.

Инициативата на младите червенокръстци от Огняново бе проведена в навечерието на 1. декември-Световен ден за борбата срещу коварната болест СПИН.

Младежите от БМЧК-Огняново, на връстниците си от X, XI и XII клас от Рибново предоставиха подробна информация, свързана със същността на ХИВ/СПИН, със стадиите на заразяването и предпазването от коварната болест, която убива. На средношколците от Рибнво червенокръстците от Огняново осигуриха литература с интересна информация по темата, а в края на срещата бе изгледан и поучителен филм. Проведена по темата бе и викторина, по време на която учениците от Рибново получиха скромни, но ценни награди за всеки правилен отговор“, сподели председателят на клуба Димитрия Гюрова.

За първи път Световният ден за борбата срещу ХИВ/СПИН е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с болестта, обявява 1-и декември за Световен ден за борба със СПИН.

От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността. 

 

КОМЕНТАРИ

Хубавец11:28 - 29.11.2017
Тази Димитрия още ли лапа от черв.кръст.Не се ли наяде вече
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK