Увеличават се пожарите в Кюстендилско, 25 лъжливи повиквания получиха огнеборците за година

Снимка: Infomreja.bg, архив

През изминалата година поделенията на РДПБЗН - Кюстендил са реагирали на 1140 сигнала за произшествия, срещу 1112 за 2015 г. Налице е увеличение с 2,5 %. През изминалата година са възникнали 795 пожара, нанеслите преки материални загуби са 204, което е 17,9 % от регистрираните произшествия.

Делът на пожарите без материални загуби е 51.8% от всички произшествия или 591 пожара. Извършени са 320 спасителни дейности, което е 28% от всички отработени произшествия.

25 са подадените лъжливи сигнали. При пожари са загинали 8 граждани, а други 8 са пострадали, което е двойно увеличение в сравнение с 2015 г.

Анализът на причините за възникналите пожари с материални загуби през отчетния период показва, че най-често пожарите са възникнали вследствие на „небрежност при боравене с открит огън”, следвани от „късо съединение”. 

При аварийно-спасителната дейност е налице цикличност на намаляване и увеличаване на дейностите, породена от метеорологичната обстановка. В същото време е налице ясно изразена тенденция за увеличаване на дейностите при катастрофи с транспортни средства. Това е породено от факта, че през територията на област Кюстендил преминава силно натоварения първокласен път Е79 и новопостроения ЛОТ2 на автомагистрала „Струма“.

Най-много спасителни дейности през 2016 г. са извършени при „катастрофи в транспортни средства”, следвани от „оказване на помощ, издирване и/или спасяване”, следвани от „инциденти с опасни вещества и материали”.

През годината са използвани при ликвидирането на произшествия и доброволните формирования.

През отчетния период на територията на Кюстендилска област е реагирано при 5 бедствия и извънредни ситуации.  Причина за бедствените положения бяха, продължителните и проливни дъждове, съпътствани с излизане на водите от речните корита, причиняващи наводнения и свлачищни процеси.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK