Увеличават с близо 50 ст. националните доплащания за ориенталски тютюни

снимка: infomreja.bg, архив

Производителите на ориенталски тютюни, които се отглеждат масово и в Гоцеделчевския регион, ще бъдат най-облагодетелствани от националните доплащания за кампания 2014 г.

Те ще получат по 3,45 лева за килограм суровина, стана ясно на проведеното преди дни заседание на Консултативния съвет по тютюна в Министерството на земеделие.

За предходната си реколта по време на правителството на Пламен Орешарски производителите на дребнолистните тютюни получиха по 3 лв. за килограм продукция. Разпределението на финансовия пакет по схемата за национални доплащания за референтния период 2007-2009 г. бе сред водещите теми в дневния ред на форума, който бе ръководен от заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров.

Най-висока е ставката за тютюните от сорт „Басма” - 3,45 лв. за кг. По 1,70 лв за кг е ставката за производителите на тютюните от сорта „Кабакулак”, по 1,24 лв. за кг за сорт„Бърлей” и по 0,50 лв. за кг за сорт„Вирджиния”. На заседанието на Консултативния съвет са били обсъдени и предстоящите поправки в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които се очаква да влязат в сила до средата на годината. Те са съгласувани с всички браншови организации.

Участници в последния консултативен съвет в МЗХ коментираха, че отново са били направени опити от представители на ДПС да прокарат разделение сред едрите и дребните тютюнопроизводители, като за пореден път са предложили порочната схема на предишното правителство да бъдат санкционирани с по-ниски ставки тютюнопроизводители, произвели над 2 тона тютюни.

Предложението, срещу което са се обявили по-голямата част от участниците във форума, е било премиите на производители с произведени количества над 2 тона да бъдат орязани наполовина или същите да получат по 1.50 лева за кг вместо по 3.45 лева за кг.

Заради допуснатото през миналата година дискриминиране на произвелите тютюни над 2000 кг Асоциация „Басмъ” със седалище в гр. Хаджидимово в момента води съдебни дела. В началото на следващата седмица ще бъде проведена среща със земеделския министър Десислава Танева, а за опитите на ДПС отново да прокарат дискриминационната ставка за производителите на суровина над 2000 кг са уведомени народните представители от управляващото мнозинство от всички райони на страната.

В Гоцеделчевско веднага след заседанието на Консултативния съвет в ход са били пуснати вече предизборни спекулации от сорта, че благодарение на ДПС тютюнопроизводителите тази година ще получат с близо 50 стотинки по-високи национални доплащания или така наричаните от тях премии, коментираха от Асоциация "Басмъ".

 

КОМЕНТАРИ

Глупавия15:48 - 22.02.2015
Да ви еба п...та на всички политици свързани с тютюна. До кога ще продължи тази простотия с 2007, 2008 и 2009г. Бъдете сигурни, че някога на някой ще му писне и ще влезе в парламента и вие от там живи няма да излезете. Хора събудете се до кога ще ги търпим?
shoshka i blajo ot ribnovo21:18 - 20.02.2015
K*r za andrei ahmed manol balubashiev manol bashev...
niama18:57 - 20.02.2015
bravo be Boiko zaradi tvoite doblijeni xora ima raferentni godini ne prexvarlai topkata na ndruqi ne te manaxa font 'tiutiun' a gerb nie nesme qlopaci
Х ДИМОВО18:01 - 20.02.2015
ВОДИЛ ДЕЛА СДРУЖЕНИЕ "БАСМЪ" ВОДИ ИВАН САБАКЛЪКОВ А НЕ СДРУЖЕНИЕТО И ДАЛИ ИЗОБЩО ВОДИ ДЕЛА ИЛИ САМО ДЕМАГОГСКВА

FACEBOOK